Proteste fata de organismele modificate genetic in mai multe orase europene
Mii de persoane s-au reunit sâmbata în mai multe orase europene, în special din Olanda, Franta, Austria si Germania, pentru a protesta fata de gigantul american agrochimic Monsanto si în general fata de organismele modificate genetic, pesticide si alte produse chimice.
La Paris, câteva sute de protestatari de toate vârstele s-au reunit pentru o manifestatie în piata Trocadero în cadrul unei „mobilizari cetatenesti mondiale” initiate prin intermediul retelelor sociale de catre miscarea Occupy-Monsanto, a constatat un jurnalist al AFP.
Purtând, majoritatea, autocolante „Vade retro Monsanto”, protestatarii de toate vârstele, de cele mai multe ori veniti cu copii, au cerut o etichetare obligatorie a produselor care contin organisme modificate genetic.
„Organisme modificate genetic, nici pe câmpurile noastre, nici în farfuriile noastre”, se putea citi pe o pancarta. „Monsanto jefuieste si ucide taranii si planeta”, se putea citi pe o alta.
La Strasbourg (est), între 350 si 450 de manifestanti au defilat în piata Parlamentului European din centrul orasului.
În Olanda, manifestatia a reunit, potrivit organizatorilor, peste 4.000 de persoane, în special al Wageningen, centrul industriei agroalimentare situat în estul tarii si supranumit „Food Valley”.
Manifestantii (3.000 potrivit organizatiei) au depus jerbe de flori în fata birourilor Monsanto, arborând pancarte pe care se putea citi „Monsanto ucide”, „Salvati biodiversitatea”. La Amsterdam au fost 1.200 de manifestanti în piata centrala Dam.
La Viena, în Austria, câteva sute de persoane au iesit cu esarfe si bonete pentru a defila în centrul orasului, în pofida temperaturilor scazute, cu pancarte care proclamau: „NU organismelor modificate genetic”, „Stop Monsanto”.
Aproximativ 300 de persoane au manifestat în ploaie la Berlin si tot atâtea la Munchen.
În aceasta zi, doua organisme modificate genetic au primit autorizatia de cultivare în Uniunea Europeana: cartoful Amflora, dezvoltat de grupul german BASF, care s-a dovedit un esec comercial, si porumbul MON 810 produs de Monsanto.
Cultura porumbului MON 810 a fost autorizata în 1998 pentru zece ani. Monsanto a cerut reînnoirea acestei autorizatii în 2007, dar procesul a fost înghetat din cauza opozitiei mai multor state.
Opt tari europene – Franta, Germania, Luxemburg, Austria, Ungaria, Grecia, Bulgaria si Polonia – au adoptat clauze de salvgardare pentru a interzice pe teritoriile lor cultura organismelor modificate genetic autorizate.Iuliana Enache, mediafax.ro.
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!