Normele privind obtinerea specializarilor in domeniile complementare de catre asistentii medicali, au fost aprobate de Ministerul Sanatatii

 

In Monitorul Oficial nr. 285 din 21 mai 2013 a fost publicat Ordinul nr. 613/2013 al ministrului Sanatatii privind aprobarea Normelor de organizare si desfasurare a programelor de pregatire pentru obtinerea specializarilor in domenii complementare specialitatii de baza de catre asistentii medicali generalisti si asistentii medicali de pediatrie.

ministerul sanatatiiIn cadrul Normelor de organizare si desfasurare a programelor de pregatire pentru obtinerea specializarilor in domenii complementare specialitatii de baza de catre asistentii medicali generalisti si asistentii medicali de pediatrie se arata:

Dispozitii generale

Prezentele norme reglementeaza organizarea si desfasurarea programelor de pregatire pentru obtinerea specializarilor in domenii complementare specialitatii de baza, denumite in continuare programe de specializare, de catre asistentii medicali generalisti si asistentii medicali de pediatrie.

Lista specialitatilor pentru care se organizeaza programe de specializare a asistentilor medicali generalisti si asistentilor medicali de pediatrie este prevazuta in anexa nr. 1 la norme.

Programele de specializare se organizeaza la nivel national de Ministerul Sanatatii, prin Scoala Nationala de Sanatate Publica, Management si Perfectionare in Domeniul Sanitar Bucuresti (SNSPMPDSB), si se desfasoara numai in centrele universitare care au institutii de invatamant superior in domeniul medical, folosindu-se in procesul de invatamant logistica didactica a acestora.

Programele de specializare se finalizeaza prin examen pentru obtinerea specializarii, denumit in continuare examen de specializare, organizat de Ministerul Sanatatii in sesiuni anuale sau, dupa caz, la solicitarea SNSPMPDSB.

Programele de specializare sunt creditate de Ordinul Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania (OAMGMAMR), potrivit legii.

Ministerul Sanatatii, prin SNSPMPDSB, elibereaza absolventilor examenului de specializare „Certificat de absolvire“, intocmit conform prevederilor anexei nr. 2.

Certificatul de absolvire se elibereaza in termen de maximum 3 luni de la data finalizarii examenului de specializare. Pentru aceasta perioada, SNSPMPDSB elibereaza absolventilor adeverinte din care sa rezulte ca au promovat examenul de specializare, sesiunea, specializarea si perioada de valabilitate a adeverintei.

In baza certificatului de absolvire si respectiv a adeverintei, absolventii examenului de specializare dobandesc dreptul de libera practica in specializarea pentru care au urmat programul de formare si pot fi incadrati pe posturi specifice specializarii respective.

Directiile de sanatate publica judetene si a municipiului Bucuresti intocmesc evidenta specializarilor obtinute in conformitate cu prevederile prezentelor norme, separat intr-un registru special, in cadrul compartimentului de specialitate din cadrul directiei.

Organizarea si desfasurarea programelor de specializare

Specializarile constituie modalitati de pregatire a asistentilor medicali in domenii complementare specialitatii de baza.

Programele de specializare organizate pentru asistentii medicali generalisti si asistentii medicali de pediatrie asigura:

  • insusirea cunostintelor teoretice si metodologice necesare exercitarii atributiilor specifice noii specializari;
  • formarea deprinderilor si competentelor necesare aplicarii in practica a procedurilor si/sau tehnicilor specifice noii specializari;
  • formarea abilitatilor de lucru si comunicare cu pacientul, apartinatorii si membrii echipei, specifice noii specializari.

Programele de specializare se organizeaza si se desfasoara, pentru specializarile prevazute in anexa nr. 1, in baza curriculumului de pregatire si a planului de invatamant unitare la nivel national.

Curriculumul de pregatire se elaboreaza de catre SNSPMPDSB, se avizeaza de OAMGMAMR si se aproba de Ministerul Sanatatii.

Curriculumul de pregatire cuprinde obligatoriu urmatoarele elemente:

  • denumirea specializarii;
  • rezumatul programului de specializare;
  • durata programului;
  • centrele universitare unde se desfasoara pregatirea;
  • lectorii din fiecare centru universitar de pregatire, dintre care unul este numit responsabil al programului respectiv.

Planul de invatamant al programului pentru obtinerea specializarii se intocmeste de structura de specialitate din cadrul SNSPMPDSB in forma prevazuta la anexa nr. 3, se avizeaza de OAMGMAMR si se aproba de Ministerul Sanatatii.

Planul de invatamant se elaboreaza, pentru fiecare specializare in parte, in baza curriculumului de pregatire aprobat de Ministerul Sanatatii.

Orice modificare a planului de invatamant se aplica, in baza modificarii corespunzatoare a curriculumului de pregatire, incepand cu seria urmatoare de cursanti.

Planurile de invatamant se proiecteaza in sistem modular, pe parcursul a minimum un an de invatamant/academic. Georgiana Matache, infolegal.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie