Miting-mars la Bucuresti împotriva celui mai mare producator de organisme modificate genetic
Un miting-mars împotriva companiei Monsanto, cel mai mare producator de organisme modificate genetic (OMG) la nivel mondial, prezent si în România, a fost organizat, sâmbata, la Bucuresti, pe traseul Parcul Eroilor – Piata Unirii, cu o oprire a manifestantilor în fata Ministerului Agriculturii.
‘Peste 300 de persoane au participat la marsul organizat la Bucuresti’, a precizat, pentru AGERPRES, Elena Iluta, reprezentant al organizatorilor.
Actiunea a început la ora 15.30, în parcul Eroilor, si s-a încheiat în jurul orei 18.00, cu o adunare în parcul din Piata Unirii.
Participantii la manifestatie au fost cetateni neafiliati, ONG-uri (ReGeneration, EcoRuralis, InfOMG etc.) si membri ai Grupului de Initiativa „Activisti Fara Frontiere”.
În cadrul marsului, bucurestenii si-au exprimat „nemultumirea atât fata de lobby-ul companiei Monsanto pe lânga autoritatile române, manipularea si presiunea asupra micilor producatori, cât si fata de atitudinea institutiilor române în detrimentul interesului cetatenilor”, arata organizatorii marsului.
Oficialii companiei Monsanto au explicat în legatura cu aceasta actiune ca ‘respecta drepturile oamenilor de a-si exprima liber punctul de vedere’.
Participantii la mars au împartit trecatorilor pliante informative despre OMG-uri, au afisat pancarte si bannere cu mesaje împotriva Monsanto si pentru sustinerea hranei si a agriculturii sanatoase.
Manifestatia a fost deschisa tuturor cetatenilor, organizatiilor neguvernamentale, retelelor de producatori si consumatori preocupati de viitorul agriculturii sustenabile si al alimentatiei sanatoase libere de OMG-uri.
Compania Monsanto este cel mai mare producator de organisme modificate genetic (OMG), detinând 91 la suta din semintele modificate genetic din lume.
Potrivit protestatarilor, „Monsanto are o istorie lunga în productia de substante chimice, precum DDT-ul sau Agentul Orange, provocând adevarate dezastre umane si ecologice’.
OMG-urile au fost promovate mai întâi ca o solutie minune la problemele umanitatii, precum foametea, însa astazi, din ce în ce mai multe voci avertizeaza asupra pericolelor pe care utilizarea acestor organisme în scopurile propuse în prezent de catre Monsanto le pot genera asupra naturii si societatii: culturi agricole de proasta calitate, continut nutritional scazut, nivel crescut al materialului toxic si alergen din mâncare, amenintarea biodiversitatii, plante si insecte daunatoare foarte rezistente, poluarea mediului înconjurator, distrugerea stilului de viata rural si a plantatiilor traditionale.
„În România, doi fosti angajati ai Monsanto, Valeriu Tabara si Stelian Fuia, au devenit ministri ai Agriculturii si au promovat organismele modificate genetic, în favoarea corporatiilor. Totusi Ungaria, Bulgaria, Franta, Elvetia, Grecia, Polonia, Germania si Italia au interzis culturile modificate genetic”, au aratat organizatorii marsului.
‘Monsanto este prezenta în România înca din anul 1975, moment din care investeste în mod constant în economia româneasca, oferind locuri de munca prin orientarea sa catre productia agricola locala. În prezent, în România, Monsanto are un numar total de 115 angajati permanenti si peste 300 de lucratori sezonieri, eforturile fiind îndreptate spre productia de seminte destinate întregii Europe. Înca din anul 2006, Monsanto a investit peste 100 milioane de dolari în constructia celei mai moderne statii de procesare si prelucrare de seminte din UE. Anual se proceseaza aici peste 1.000.000 saci de porumb conventional (samânta de porumb nemodificat genetic) care are ca destinatie si tari din UE precum si Ucraina, Rusia, Turcia, etc. Performantele noastre situeaza România în topul tarilor europene producatoare de seminte’, potrivit unui comunicat al Monsanto. agerpres.ro.
1 comentariu
Buna ziua! Sunt Elena Iluta. Imi pare rau ca m-am hazardat sa va comunic numarul respectiv de participanti (doar o estimare). Am fost maxim 250 :). Am aflat asta din calculele jandarmilor, dupa ce am fost sunata de Agerpres 🙂