Vaccinul pneumococic va fi inclus în Programul national de imunizari – Eugen Nicolaescu

 

Vaccinarea pneumococica va fi introdusa în Programul national de imunizari gratuite cel mai târziu la sfârsitul acestui an, a anuntat joi ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, cu prilejul semnarii Protocolului cu organizatia Coalitia pentru o Noua Preventie.

vaccin BCG 1El a spus ca protocolul face parte din angajamentul Ministerului Sanatatii de promovare a preventiei si a adaugat ca pentru acest lucru se asteapta rectificarea bugetara.

„Am considerat ca pentru beneficiile copiilor din România este utila aceasta colaborare între ministerul Sanatatii si organizatiile care sustin aceasta Coalitie, bazata pe principiile generale ce guverneaza serviciile de sanatate în România. În Uniunea Europeana 23 de state au introdus deja vaccinul pneumococic în calendarul de imunizari gratuite ale copiilor în primul an de viata. Am cautat cele mai bune solutii sa implementam si în România un program de vaccinare pneumococica de care vor beneficia, în fiecare an, aproximativ 200.000 de copii nascuti în anul respectiv” a subliniat oficialul adaugând ca se intentioneaza ca vaccinarea copiilor sa înceapa de la vârsta de patru luni.

Nicolaescu a adaugat ca potrivit Agentiei Nationale a Medicamentului trei produse care au autorizatie de punere pe piata, Comitetul National pentru Vaccinologie recomandând vaccinul cu cele mai multe gene pentru a fi autorizat.

Potrivit ministrului pentru vaccinarea copiilor este nevoie de 4-4,5 milioane de euro.

Dr. Daniela Stefanescu, vicepresedinte al Societatii Medicilor de Familie a aratat ca în ultima perioada exista o retinere când este vorba de vaccinare, nu numai în România ci si în alte tari. Medicul a aratat ca este nevoie de o campanie de informare cu privire la beneficiile vaccinarii, cu argumente, pentru a-i determina pe parinti sa accepte vaccinarea care reprezinta un mijloc de preventie foarte bun, asa cum s-a dovedit si în cazul poliomielitei, si în cazul altor boli redutabile.

Presedinta Coalitiei pentru o Noua Preventie, Andreea Marin, a punctat în conferinta de presa ca în tara noastra doar 2% dintre parinti îsi permit sa-si vaccineze copiii împotriva virusului pneumococic si si-a exprimat speranta ca vaccinul gratuit va fi introdus cât mai rapid.

Potrivit ultimilor studii, în România 1 din 5 copii cu vârsta pâna într-un an care ajunge la medicul de familie si în spitale sufera de o boala potential pneumococica, în timp ce rezistenta pneumococului la antibiotic este în crestere.

Provocate de o bacterie, bolile pneumococice pot varia de la otite medii acute, sinuzite, pneumonii, conjunctivite pâna la meningite si pot provoca sechele grave.

Andreea Marin si Eugen Nicolaescu au desemnat si primul ”Ambasador al Copiilor Sanatosi”, primul bebelus care a fost vaccinat gratuit.

Coalitia pentru o Noua Preventie 2013 (CNP 2013) si Ministerul Sanatatii au încheiat un protocol de colaborare în lupta pentru drepturile copiilor români de a fi vaccinati gratuit împotriva bolilor pneumococice.

Documentul a fost semnat în cadrul unei conferinte de presa ce a avut loc joi, la Maternitatea Filantropia.

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, bolile pneumococice reprezinta principala cauza de mortalitate la nivel mondial, dintre bolile care pot fi prevenite prin vaccinare.

În România, conform Institutului National de Sanatate Publica, rata mortalitatii infantile la nivelul anului 2010 la 1.000 nascuti vii, a fost de 9,79, mult deasupra mediei Europene (4,18 decese la 1.000 nascuti vii), fiind a doua tara în clasamentul mortalitatii infantile, dupa Republica Moldova. agerpres.ro.

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie