Comisia Europeana considera ca migratia se poate transforma intr-un factor determinant pentru dezvoltare
Comisia Europeana isi prezinta punctul de vedere privind modul in care migratia si mobilitatea pot contribui la o dezvoltare sociala si economica favorabila incluziunii si privind modul de consolidare a cooperarii mondiale in acest domeniu.
Comunicarea Comisiei privind „Maximizarea impactului migratiei asupra dezvoltarii” va constitui baza pentru o pozitie comuna a UE si a statelor sale membre in cadrul dialogului la nivel inalt privind migratia internationala si dezvoltarea, organizat de Adunarea generala a Organizatiei Natiunilor Unite pe 3 si 4 octombrie 2013.
Acest eveniment va reprezenta o ocazie unica pentru cei care stabilesc politicile si cei care le pun in practica sa reflecteze la modul de actiune pentru realizarea unui program mondial in materie de guvernanta eficace, favorabila incluziunii si bazata pe drepturi, precum si pentru identificarea unor masuri care sa promoveze rolul migrantilor ca agenti ai inovarii si ai dezvoltarii.
„Migratia si mobilitatea sunt factori determinanti esentiali ai dezvoltarii durabile, dar cooperarea la nivel mondial trebuie sa treaca intr-o viteza superioara. Dialogul la nivel inalt al ONU din octombrie va oferi o ocazie unica de aducere in prim-plan a agendei mondiale privind migratia si dezvoltarea si de promovare a unor masuri concrete care sa aiba o contributie semnificativa la viata imigrantilor”, a declarat comisarul pentru afaceri interne, Cecilia Malmstrom.
Andris Piebalgs, comisarul pentru dezvoltare, a subliniat ca „migratia ar trebui recunoscuta drept factor determinant al dezvoltarii economice, sociale si de mediu favorabile incluziunii si, ca atare, ar trebui inclusa ca prioritate in agenda de dezvoltare post-2015”.
Pentru promovarea migratiei si a mobilitatii ca factori determinanti pentru tarile de origine si destinatie, atat cele cu venituri scazute, cat si cele cu venituri medii, Comisia face apel la toate partile implicate pentru ca acestea sa profite de oportunitati si sa abordeze provocarile aferente migratiei internationale, in special:
- sa se asigure ca migratia si mobilitatea sunt recunoscute in cadrul strategiilor de dezvoltare drept „factori determinanti” pentru dezvoltare;
- sa respecte demnitatea si sa sustina drepturile fundamentale ale omului in cazul migrantilor, indiferent de statutul legal al acestora;
- sa acorde mai multa atentie interconexiunilor dintre schimbarile climatice, degradarea mediului si migratie;
- sa recunoasca provocarile pe care intensificarea urbanizarii si a migratiei le presupun pentru orase si pentru zonele urbane;
- sa consolideze guvernanta migratiei prin cooperare bilaterala si regionala, inclusiv prin implicarea societatii civile;
- sa stimuleze mobilitatea internationala si regionala a fortei de munca.
In plus, Comisia propune modalitati prin care UE ar putea recurge la o abordare mai ambitioasa a subiectului migratiei si a dezvoltarii in cadrul propriilor politici si practici, in special prin intermediul Abordarii globale in materie de migratie si mobilitate si al politicii UE in materie de dezvoltare – asa-numita „agenda a schimbarii”.
Pentru a avea o abordare mai cuprinzatoare a rolului jucat de migratie si mobilitate in dezvoltarea durabila, au fost identificate o serie de noi prioritati, inclusiv promovarea guvernantei si a impactului asupra dezvoltarii al migratiei intre tarile in curs de dezvoltare, precum si integrarea migratiei in agenda de dezvoltare. Comisia se angajeaza de asemenea sa intensifice sprijinul pentru initiativele in materie de migratie si dezvoltare, inclusiv prin acordarea de asistenta tarilor partenere ale UE pentru promovarea guvernantei in materie de migratie.
Context
Numarul total al migrantilor internationali a crescut de la 150 de milioane in 2000 la 214 milioane in 20101. Peste jumatate dintre acestia locuiesc in tari cu venituri mici si medii, iar multe tari in curs de dezvoltare sunt in acelasi timp tari de origine si de destinatie pentru migranti. Aceasta mobilitate regionala si mondiala in crestere da nastere la oportunitati, contribuind de exemplu la reducerea saraciei si la inovare, dar face in acelasi timp necesara o guvernanta eficace, pentru rezolvarea unor probleme precum „exodul de creiere” (emigrarea persoanelor educate), exploatarea migrantilor si efectele migratiei asupra urbanizarii.
Prin Abordarea sa globala in materie de migratie si mobilitate, UE a elaborat o politica externa echilibrata si cuprinzatoare in materie de migratie care include migratia si dezvoltarea printre cele patru domenii operationale prioritare ale sale. Migratia reprezinta de asemenea o prioritate specifica in cadrul agendei schimbarii a UE, planul de politica in materie de dezvoltare al Comisiei destinat reorientarii activitatii catre tarile si sectoarele care au cel mai mult nevoie de ajutor.
UE este principalul donator de asistenta pentru dezvoltare din lume si va continua sa ofere un sprijin substantial in anii urmatori. Migratia este un subiect prioritar in cadrul cooperarii pentru dezvoltare a UE. Intre 2004 si 2012, Comisia a angajat aproape 1 miliard EUR pentru peste 400 de proiecte avand legatura cu migratia.
Dialogul la nivel inalt privind migratia internationala si dezvoltarea, organizat de ONU, va avea loc pe 3 si 4 octombrie 2013, iar UE va fi reprezentata de doamna comisar Malmström.
Dialogul la nivel inalt vizeaza identificarea unor masuri concrete pentru consolidarea coerentei si a cooperarii la toate nivelurile, in vederea cresterii beneficiilor migratiei internationale pentru migranti si in egala masura pentru tarile implicate, precum si a legaturilor acesteia cu dezvoltarea. Acest dialog are loc in contextul pregatirilor pentru agenda de dezvoltare post-2015 a ONU.
Discutiile din cadrul dialogului la nivel inalt se vor concentra pe urmatoarele aspecte:
- evaluarea efectelor migratiei internationale asupra dezvoltarii durabile si identificarea prioritatilor relevante in vederea pregatirii cadrului de dezvoltare post-2015;
- masuri pentru a asigura respectarea si protejarea drepturilor omului in cazul tuturor migrantilor, cu un accent deosebit asupra femeilor si copiilor, precum si pentru prevenirea si combaterea traficului de migranti si de persoane si pentru asigurarea unei migratii ordonate, regulate si sigure;
- consolidarea parteneriatelor si a cooperarii in materie de migratie internationala, a mecanismelor pentru integrarea eficace a migratiei in politicile de dezvoltare si de promovare a coerentei la toate nivelurile;
- mobilitatea internationala si regionala a fortei de munca si impactul acesteia asupra dezvoltarii.Georgiana Matache, infolegal.ro.
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!