Tudor Maftei Golopentia: Clinicile private sunt mai interesate de mediere decat spitalele publice – Video
In cadrul Conferintei “Legea 115/2012- Medierea in cazurile de malpraxis medical”, Tudor Maftei Golopentia- mediator in cadrul CMMedical a vorbit despre conflictele medicale si despre confuzia notiunii de mediere in domeniul medical cu medierea in cauzele de malpraxis medical.
In opinia mediatorului Tudor Maftei Golopentia, specializat in medierea conflictelor manageriale, conflictele se impart in mai multe tipuri:
- conflicte intre personalul medical
- conflicte datorate nerespectarii drepturilor pacientilor
- conflicte datorate lipsei de comunicare dintre medici-personal medical si pacienti
- conflictele datorate erorii medicale
„Nu trebuie sa ne gandim la conflictele medicale ca fiind doar malpraxisul. Trebuie sa ne gandim si la conflictele ivite din cauza nerespectarii drepturilor pacientilor, la conflicte datorate lipsei de comunicare dintre medici-personal medical si pacienti, dar si la conflicte intre personalul medical” a spus Golopentia.
Tudor Maftei Golopentia a sesizat faprul ca spitalele publice sunt in general dezinteresate de mediere, in vreme ce clinicile private sunt mai deschise la rezolvarea conflictelor pe cale amiabila.
„Noi, desi am prezentat medierea in mai multe conferinte, adresate medicilor, am primit reticenta managerilor de la spitale publice, aratandu-se dezinteresati de rezolvarea acestor conflicte. Dar am intalnit si medici interesati de rezolvarea acestor conflicte
In schimb, clinicile private, sunt mai interesate de beneficiile medierii, cu cateva dintre ele, avand chiar servicii de negociere, iar echipa noatra pune la dispozitia respectivelor clinici, serviciile mediatorilor nostri, tocmai pentru a rezolva posibilele conflicte pe cale amiabila.” a declarat Golopentia.
Problemele din domeniul medical nu sunt rezolvate asa cum ar trebui, in opinia mediatorului Tudor Maftei Golopentia, deoarece mediatizarea problemelor din acest domeniu nu fac decat rau: „Trebuie a ne gandim ca nu numai medicii sunt cei pusi la zid, dar si pacientii ar trebui sa beneficieze de confidentialitate” a mai spus Golopentia care a facut referire la cazul Ciomu, care a fost mediatizat, iar persoanele implicate in acel conflict au avut de suferit.
In rezolvarea conflictelor, mediatorii se gandesc in primul rand la confidentialitate apoi la negociere iar urmatorul pas fiind concilierea.
Tudor Maftei Golopentia a mai prezentat in cadrul conferintei conceptul CMMedical, o echipa formata din specialisti ADR, juristi, si, nu in ultimul rand, cadre medicale cu experienta: „Avem o echipa formata din medici, din avocati, din mediatori, din juristi, care vor sa ofere clinicilor, spitalelor si de ce nu, chiar si ministerului, un proiect prin care vrem sa formam o directie de urmat, in asa fel incat medicii sau managerii de spitale sa apeleze la mediator, in cazul conflictelor, inainte sa acceada la media.
Medicul, este tot timpul pus in situatie stanjenitoare, datorita aparitiei lui in mass-media, pacientii la randul lor sunt pusi in aceeasi situatie stanjenitoare, pentru ca asteapta hotararea instantei ani in sir (in cazul Ciomu, hotarea instantei a venit dupa 5 ani de zile). Prejudiciul a fost deja facut, iar pacientul probabil ca nici nu se mai astepta sa mai primeasca ceva.”
In final Tudor Maftei Golopentia, a amintit faptul ca nici medicii si nici pacientii nu isi cunosc drepturile, acest lucru fiind cauza inceperii unui conflict.
„In primul rand medicii nu isi cunosc drepturile pe care le au, (desi au drepturi asa cum au si pacientii), nu cunosc nici drepturile pe care le au pacientii, iar noi, ca specialisti ADR, vrem sa informam si medicii si pacientii despre aceste drepturi, vrem sa-i ducem in directia rezolvarii amiabile a conflictelor, pentru ca rezolvarea in instanta nu este benefica nici pentru medic nici pentru pacient.” a conchis Tudor Maftei Golopentia.
I.T.F.
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!