Ce inseamna esecul vanzarii Fondului Proprietatea al pachetului integral din actiunile OMV Petrom?
Esecul Fondului Proprietatea (FP) sa vânda integral pachetul de 1,77% din actiunile „OMV Petrom” (SNP) ridica mai multe semne de întrebare cu privire la cauzele pentru care investitorii au fost interesati doar de 1,11% din titluri.
Brokerii au enumerat, printre cauze, dimensiunea redusa a pachetului, gradul redus de dezvoltare a bursei noastre, interesul în scadere pentru sectorul de petrol si gaze, precum si implicarea insuficienta din partea J.P. Morgan, coordonatorul global unic.
Reprezentantii bancii americane nu ne-au raspuns la solicitarea sa îsi prezinte opinia fata rezultatul plasamentului. Pe de alta parte, administratorul FP, Franklin Templeton Investments, afirma ca oferta a fost de succes, invocând faptul ca a fost cel mai mare plasament privat realizat pe piata locala de capital.
„Motivatia principala a Fondului Proprietatea în derularea acestei tranzactii a fost crearea unui eveniment de lichiditate pentru actiunile «Petrom», având ca rezultat volume mai mari de tranzactionare în urma plasamentului si, posibil, un pret mai mare al actiunilor companiei”, se arata în comunicatul administratorului de investitii.
Grzegorz Konieczny, vicepresedintele executiv al Franklin Templeton, ne-a precizat: „Subliniem ca plasamentul a reprezentat numai 5,6% din detinerea Fondului la OMV Petrom si ca a fost planificat pentru a creste valoarea detinerii ramase, având în vedere ca aceasta companie ramâne un activ important al Fondului. Câstigurile obtinute din tranzactie pot fi acum folosite pentru rascumparari de actiuni FP si alte operatiuni de crestere a valorii pentru actionari”.
Pâna una, alta, vizibil este ca Fondul Proprietatea a coborât pretul actiunilor „Petrom” prin oferta sa si ca alte fonduri de investitii administrate de acelasi Franklin Templeton, dar din strainatate, au cumparat titluri SNP (din piata, nu din cadrul ofertei FP), la un pret, este adevarat, mai ridicat decât cel din oferta, dar, tot atât de adevarat, mai coborât decât cel practicat de piata înainte sa se deruleze oferta.
Fonduri administrate de Franklin Templeton (FT) au manifestat, marti, la câteva zile dupa oferta, un interes ridicat pentru actiunile „Petrom”, trei dintre acestea cumparând 20 milioane de titluri, la pretul de 0,407 lei/actiune. Fondurile FT nu au putut participa la plasamentul realizat de Fondul Proprietatea, din cauza ca s-ar fi aflat în conflict de interese, potrivit oficialilor FP.
Grzegorz Konieczny ne-a declarat: „În privinta achizitiilor de actiuni OMV Petrom raportate de alte fonduri administrate de grupul Franklin Templeton, am dori sa evidentiem faptul ca fondurilor Franklin Templeton li s-a interzis, prin reglementari interne referitoare la posibile conflicte de interese între clienti, sa tranzactioneze actiuni OMV Petrom în timpul plasamentului Fondului. Când plasamentul s-a încheiat, interdictia a luat sfârsit. Nu putem comenta deciziile de management al portofoliului ale managerilor acestor fonduri, dar subliniem ca aceste fonduri au raportat o serie de achizitii în perioada recenta, dinainte de plasament, asa ca ultimele achizitii pot fi vazute ca o continuare a acestei strategii.”
Surse din piata au lansat ipoteza potrivit careia Franklin Templeton ar fi dorit sa coboare pretul actiunilor SNP, pentru ca, apoi, sa cumpere titluri la compania petroliera.
Începând din aprilie 2011, mai multe fonduri administrate de Franklin Templeton au cumparat cumulat actiuni reprezentând 0,783% din capitalul social al OMV Petrom, pentru care au platit aproape 180 milioane lei (aproximativ 41 milioane euro).
Plasamentul de saptamâna trecuta s-a realizat la pretul de 0,39 lei/titlu, cu 12,2% sub pretul dinainte ca FP sa-si anunte, pe 15 mai, intentia de transfer.
Brokerii nu se asteapta ca pretul actiunilor „Petrom” sa ramâna în jurul nivelului de 0,4 lei/titlu pentru mult timp, având în vedere ca titlurile actionarului sau majoritar „OMV” se tranzactioneaza, la Bursa de la Viena, aproape de maximele istorice. Ieri, actiunile SNP se tranzactionau la un pret de 0,4229 lei/titlu.
Daca Franklin Templeton ar fi recurs la strategia sugerata de rumori, acest lucru s-ar fi realizat în dauna actionarilor Fondului Proprietatea, explica gurile rele, iar noi trebuie sa precizam, în acest punct, ca cel mai mare actionar al FP este fondul american de hedging „Elliott Associates”, care detine, prin Manchester Securities, aproape 17,5% din titluri. „Elliot” a obtinut, în aprilie, modificarea actului constitutiv al Fondului Proprietatea, astfel încât Franklin Templeton sa poata fi înlocuit mai usor din pozitia de manager al activelor în septembrie 2014, când acestuia îi va expira mandatul.
City of London Investment Group, al doilea actionar ca marime al FP, vede plasamentul de titluri SNP în termeni pozitivi. Mark Dwyer, responsabil pentru investitia City of London la Fondul Proprietatea, ne-a declarat: „Consider ca plasamentul a avut un rezultat pozitiv, deoarece contribuie la atragerea de investitori în România si la adâncirea pietei de capital locale. Alte plasamente, oferte publice initiale sau secundare ale unor companii lis-tate sau nelistate, private sau de stat, ar fi benefice pentru succesul pietei de capital românesti si economiei tarii”.
Mentionam ca întrebarea noastra a fost daca plasamentul a 1,11% din actiunile SNP, de catre Fondul Proprietatea, reprezinta un succes sau daca ar fi putut sa fie realizat mai mult, în opinia City of London. Alexandru Sarbu, bursa.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!