Amnesty International suspecteaza Bucurestiul de existenta unei inchisori secrete a CIA

 

In raportul anual al organizatiei Amnesty International privind drepturile omului in lume, lansat joi, 23 mai, sunt consemnate suspiciunile privind existenta unei inchisori secrete a CIA la Bucuresti.

Amnesty InternationalSectiunea dedicata Romaniei in acest raport se incheie cu un capitol privind antiterorismului si securitatea.

In septembrie, Parlamentul European lansa un apel catre tarile suspectate de a fi gazduit inchisori CIA pe teritoriul lor sa se supuna obligatiei legale de a face o ancheta independenta, impartiala, minutioasa si eficienta in ceea ce priveste implicarea lor in programele de extradare si de detentie secreta, aminteste Amnesty International.

Apelul a fost lansat in urma identificarii, la Bucuresti, de catre fosti oficiali americani, a unei inchisori secrete si a unor zboruri de extradare intre Romania si Polonia si Lituania, suspectate la randul lor de gazduirea unor unitati de detentie secrete ale CIA, mai spune organizatia.

In octombrie, Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a comunicat autoritatilor romane cazul al-Nashiri c. Romania, privind un saudit care sustinea ca a fost incarcerat si torturat intr-o inchisoare CIA secreta din Romania, inainte sa fie transferat la Guantanamo Bay, in Cuba, se mai precizeaza in raport.

“Agenti de politie sunt acuzati ca au utilizat forta in mod arbitrar si disproportionat in timpul manifestatiilor antiguvernamentale si impotriva masurilor de austeritate. Autoritatile locale din orasele Baia Mare si Piatra Neamt au efectuat operatiuni masive de evacuare a romilor.

Parlamentul European a cerut autoritatilor romane sa declanseze o noua investigatie privind presupusa implicare in programele CIA de extradare si incarcerare a suspectilor de terorism in centre secrete”, se arata la inceputul sectiunii dedicate Romaniei din raportul AI.Georgiana Matache, infolegal.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie