Rate cu dobanda zero – vezi ce capcane poti intalni

 

Avantajele pe care le confera ratele „fara dobânda” disponibile pe cardurile de credit se pot transforma în costuri considerabile daca scapam din vedere aspecte ce tin de plata la scadenta sau retragere de cash.

dobanda Daca vrem sa beneficiem pe deplin de avantajele ratelor cu dobânda zero, oferite acum de zece banci la comercianti-parteneri si de alte trei (Millennium, OTP, Banca Româneasca) oriunde, trebuie sa achitam integral ratele si comisioanele aferente (acolo unde exista). În ­SMS-ul de informare transmis catre clienti, unele banci trec doar minimul de plata, care reprezinta o fractie din rata fara costuri, si abia pe e-mail sau prin posta clientii sunt informati de suma totala de plata aferenta ratelor fara dobânda. Daca un client achita pâna la scadenta doar suma minima de plata, de 3%-10% din suma utilizata, atunci va ajunge sa plateasca dobânda la ratele „fara dobânda“.

Daca se întârzie cu plata ratei dincolo de scadenta, si nu se achita nici macar minimul de plata, atunci, de regula, se va plati o dobânda penalizatoare plus o dobânda de baza. Dupa achitarea acestor costuri, clientii revin la ratele cu dobânda zero, dar nu si la OTP si Piraeus, unde orice întârziere a platii integrale a ratei fara dobânda atrage dupa sine imposibilitatea revenirii la ratele cu costuri zero.

Rate si retragere de numerar

Foarte interesant este atunci când clientii aleg sa retraga numerar, pe lânga accesarea ratelor fara dobânda. Cu exceptia a cinci creditori (Garanti, Millennium, UniCredit, OTP si BRD Finance), la care ratele fara dobânda merg independent de sumele retrase de la bancomat sau de alte tranzactii, la restul bancilor se ramâne în sistemul de rate cu dobânda zero doar daca celelalte sume utilizate sunt achitate integral, cu tot cu dobânzile si comisioanele aferente.

Millennium permite, de doua ori pe an, împartirea în 4-12 rate a cheltuielilor dintr-o luna, în vreme ce la OTP orice cheltuiala e împartita în 6 rate cu dobânda zero. Marius Pirloiu capital.ro.

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie