Protestul transportatorilor rutieri, anuntat pentru astazi, a fost anulat
Transportatorii rutieri au renuntat la protestul anuntat pentru joi dupa o întâlnire de câteva ore cu reprezentantii Ministerului Transporturilor, unde s-a stabilit un calendar pentru revizuirea mai multor prevederi legislative.
Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a declarat ca în urma discutiilor cu reprezentantii mai multor organizatii patronale din transportul rutier a aflat multe din „problemele reale” ale acestui sector. Acestea trebuie rezolvate în cel mai scurt timp pentru ca sunt legate de eficienta activitatii, de o „abordare dreapta a greselilor si a muncii acestor oameni”, a adaugat ministrul
„Am realizat si am stabilit împreuna un calendar cu termene precise pentru revizuirea unui pachet legislativ, în vederea rezolvarii mai multor probleme care nu fac decât sa complice activitatea transportatorilor si sa sa pemita institutiilor statului arbitrariul’, a afirmat Fenechiu.
El a adaugat ca începând de saptamâna viitoare mai multe comisii si subcomisii formate din reprezentanti ai ministerului si ai transportatorilor vor lucra pe cateva obiective precise, vizându-se gasirea modalitatilor pentru aplicarea cât mai corecta a legislatiei actuale, modificari legislative care sa duca la simplificarea unor acte normative, dar si gasirea de solutii de lobby în tarile vecine României pentru înlaturarea unor probleme cu care se confrunta transportatorii.
„Membrii organizatiei noastre considera ca exista premise pentru un dialoog real cu Ministerul Transporturilor. Avem un document pe care l-am semnat alaturi de Confederatia Nationala Rutiera (CNR) si de ministrul Transporturilor în care, asa cum s-a mentionat, exista un calendar foarte precis”, a afirmat Radu Dinescu, secretar general al Uniunii Nationale a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR)
El a adaugat ca soferii vor fi anuntati ca asociatia a renuntat la protestul programat pentru joi.
„Asa cum bine stiti, orice protocol pe care îl încheie cineva este o dovada a compromisului, conlucrarii si dialogului”, a firmat Siegfried Mayer, secretarul general al CNR.
Transportatorii au amenintat ca, începând de joi, opresc total activitatea pentru o perioada nedeterminata si au solicitat ambasadelor României, prin Ministerul Afacerilor Externe (MAE), sa comunice acest lucru pentru evitarea blocarii în România a transportatorilor straini.
Confederatia Nationala Rutiera, împreuna cu patronatele membre si alti transportatori neafiliati, au amenintat cu declansarea unui protest prin încetarea totala a activitatii, pentru o perioada nedeterminata, începând de joi, la ora 00.00.
UNTRR si CNR au anuntat miercuri ca protesteaza fata de lipsa de dialog si interes a Ministrului Transporturilor în ceea ce priveste problemele transportatorilor.
Cele doua asociatii au precizat ca la începutul acestui an au semnalat Ministerului Transporturilor principalele probleme care afecteaza grav competitivitatea sectorului de transport rutier din România, probleme urgente de rezolvat pe termen scurt si problematica generala de natura legislativa si institutionala, dar ca acestea „au fost ignorate cu desavârsire, ramânând fara niciun raspuns din partea Ministerului Transporturilor, pâna la aceasta data”.
Transportatorii au cerut Guvernului premierului corectarea anomaliilor legislative actuale, eliminarea actelor de coruptie si un dialog constructiv.
Siegfried Mayer a declarat pentru MEDIAFAX ca în prezent exista o nemultumire generalizata a transportatorilor fata de legislatia existenta.
„Legislatia este neclara si neprietenoasa. În prezent întocmim o lista cu peste 20 de probleme legislative”, a spus el.
Exemplificând, Mayer a afirmat ca în legislatia româneasca nu exista proportionalitate între gravitatea faptelor si amenzile date transportatorilor, iar propunerile de modificare initiate de patronate au ramas fara raspuns.
În plus, transportatorii critica existenta unor suprapuneri legislative si situatiile în care mai multe acte normative reglementeaza aceleasi situatii.
Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) este o organizatie profesionala si patronala care promoveaza si apara interesele transportatorilor rutieri pe plan intern si international, înregistrând de la înfiintare pâna în prezent peste 13.000 membri – operatori care efectueaza transporturi interne si internationale de marfa si persoane.
Confederatia Nationala Rutiera (CNR) este cea mai noua structura patronala din domeniul transporturilor rutiere de marfuri si de persoane si are în componenta peste 36 de structuri asociative din Federatia Operatorilor Români de Transport, respectiv Federatia Transportatorilor Europa. CNR reprezinta interesele unui numar de peste 7.500 operatori de transport rutier din România. Ioan Dornescu, mediafax.ro.
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!