Dosarul lui Vîntu privind favorizarea lui Nicoale Popa: CAB se pronunta pe 6 iunie

 

Curtea de Apel Bucuresti urmeaza sa se pronunte pe 6 iunie în cazul apelului declarat de omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu în dosarul în care a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru favorizarea fostului director al Gelsor, Nicolae Popa, condamnat în dosarele FNA si FNI.

Curtea de Apel BucurestiAvocatul lui Vîntu a cerut admiterea apelului, achitarea clientului sau si revocarea masurii interdictiei de a parasi tara pentru omul de afaceri, masura ce dureaza de aproape patru ani, „o masura fara precedent”.

Sorin Ovidiu Vîntu a sustinut, în ultimul cuvânt, ca este de notorietate conflictul sau cu serviciile de informatii si ca SRI ar fi în posesia unor înregistrari în care îi cere lui Nicolae Popa sa se întoarca în tara pentru a se apara în dosarele FNI si FNA, însa aceste înregistrari nu au fost depuse la dosar.

„Convorbirile mele cu Nicolae Popa se întind pe aproape 10 ani. Am avut o relatie apropiata cu Popa, l-am îndemnat de nenumarate ori sa revina în tara, voiam sa-l ajut, ca pe un prieten. I-am spus ca o sa-i pun la dispozitie sumele de care are nevoie pentru a reveni în tara, nu a fost nimic ilegal”, a declarat Vîntu.

Avocatul lui Vîntu a spus ca o solutie de condamnare nu poate fi bazata exclusiv pe interceptari, daca nu se coroboreaza cu alte mijloace de proba. În plus, aparatorul a mai spus ca nu Tribunalul Bucuresti ar fi fost competent sa judece procesul pe fond, ci Judecatoria Buftea, de care apartine Vîntu.

Procurorul de sedinta a cerut respingerea apelurilor lui Sorin Ovidiu Vîntu, Octavian Turcan si Alexandru Stoian si mentinerea deciziei Tribunalului Bucuresti.

Sorin Ovidiu Vîntu a fost condamnat, pe 2 octombrie 2012, de Tribunalul Bucuresti, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul privind fuga din tara a fostului director al Gelsor, Nicolae Popa, condamnat în dosarele FNA si FNI.

Pe 12 octombrie 2010, procurorii Parchetului General l-au trimis în judecata pe Vîntu sub acuzatia ca i-ar fi trimis în Indonezia mai multe sume de bani fostului director al Gelsor, Nicolae Popa, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul FNI.

Procurorii sustin ca în perioada octombrie 2009 – ianuarie 2010 Sorin Ovidiu Vîntu i-ar fi transmis lui Nicolae Popa doua transe, de 50.000 de euro si 20.000 de euro.

Suma îi era necesara lui Nicolae Popa pentru a se ascunde în scopul de a nu fi descoperit de autoritatile îndrituite sa puna în executare mandatul european de arestare emis pe numele sau pentru executarea pedepsei de 15 ani închisoare la care fusese condamnat prin hotarâre judecatoreasca definitiva si executorie.

Procurorii sustin ca Sorin Ovidiu Vîntu ar fi identificat si modalitatile concrete de transfer menite sa previna identificarea tranzactiilor si a persoanelor implicate în aceste operatiuni. Astfel, transferul sumei de 50.000 de euro ar fi fost pus în executare de Octavian Turcan.

De asemenea, pe 11 noiembrie 2009, Vîntu, prin intermediul lui Alexandru Stoian, ar fi transmis o alta transa, de 20.000 de euro, suma ce urma a fi folosita pentru plata diferitelor servicii de Nicolae Popa, mai spun procurorii.

Potrivit acestora, dupa ce Nicolae Popa a fost arestat în Indonezia, pe 2 decembrie 2009, Vîntu si Alexandru Stoian ar fi desfasurat actiuni de sprijinire a lui Nicolae Popa cu scopul îngreunarii procedurii de extradare a acestuia în România. Sprijinul s-ar fi concretizat în demersuri de îngreunare a procedurilor de extradare, pentru a-l scapa pe condamnat de închisoare si a-l ajuta sa ramâna în Indonezia. agerpres.ro.

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie