Taxarea dobanzilor. Vezi consecintele

 

Guvernul a uitat sa revoce impozitarea dobanzilor la depozitele bancare cu 16%, reintrodusa pe motiv de echilibrare bugetara in conditii de criza.

taxare dobanziReamintim ca impozitarea dobanzilor fusese anulata incepand cu 1 ianuarie 2009, deoarece se aplica un asa-zis ”impozit pe inflatie” si nu pe un castig real.

Odata cu revenirea inflatiei la cote ceva mai ridicate, nu e de mirare ca economisirea a avut de suferit. Finantarea economiei, tot mai necesar a fi facuta din surse interne in lipsa apetitului plasamentelor din strainatate, lasa de dorit din pricina descurajarii prin impozitare a economisirii. Desigur, in aceasta ecuatie intervin costurile institutiilor de creditare cu rezervele minime obligatorii si cu contributia la fondul de garantare a depozitelor.

Pe de o parte, statul incaseaza impozitul de 16% pe dobanzi la toata suma economisita de populatie si firme in depozite bancare si instrumente de investitii. Pe de alta parte, insa, bancile trebuie sa acopere cumva diferenta dintre valoarea bruta a dobanzii platite si cea neta, incasata de clienti. De aceea, vor solicita dobanzi mai mari la creditele acordate, atat din partea persoanelor particulare cat si a statului.

Dar a le solicita nu inseamna si a le incasa, de unde si cresterea ponderii creditelor neperformante spre 18%. Evident, in lipsa impozitarii dobanzilor acordate, bancile ar avea posibilitatea sa reduca dobanzile solicitate si, pe aceasta cale, sa usureze considerabil sarcina de rambursare a unui credit. Si sa isi imbunatateasca portofoliul.

In perceptia publica, se face comparatia intre dobanda afisata de banci si inflatie, de unde ar trebui sa rezulte sau nu un castig efectiv in termeni reali pentru cei care isi amana consumul pesonal si crediteaza economia. Tehnic vorbind, asa cum afiseaza DAE la credite, bancile ar trebui sa afiseze si DAE (dobanda anuala efectiva la depozite).

De pilda, se poate pune intrebarea daca un depozit bancar cu dobanda anuala de 5,5% a adus vreun castig real in anul 2012, la o rata a inflatiei de 4,95% ? Amanarea cheltuirii banilor, de natura sa tempereze inflatia, a fost recompensata ? La prima vedere si pentru o parte a populatiei, raspunsul ar fi afirmativ, deoarece 5,5% este mai mare decat 4,95%.

In realitate, cei care au economisit la o asemenea dobanda, regasita in piata, au obtinut un castig negativ in termeni reali, deoarece dobanda efectiva a fost de 4,62%. La o asemenea modalitate de economisire, la 10.000 lei depusi au pierdut 33 de lei. Singura explicatie rationala, de altfel exploatata si de catre banci, este abtinerea de la consum si preferinta pentru lichiditate in conditii economice dificile. Georgiana Matache, infolegal.ro

Cuvinte cheie: ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie