Spitalele pot intra in insolventa? Vezi declaratiile ministrului Sanatatii

 

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a recomandat liderilor Sanitas reuniti la Bucuresti miercuri, la Consiliul National, „sa stea cu ochii” pe managerii spitalelor, ca sa nu mai faca arierate, avertizând ca unitatile sanitare, daca tot vor acumula datorii, ar putea sa intre în insolventa.

eugen nicolaescu„Fondurile alocate sanatatii sunt departe de a fi multumitoare, sunt departe a acoperi necesarul. Si când vorbim de necesar, sa nu ne gândim a avea o situatie exceptionala, ci a avea o situatie normala. Cred ca mai avem mult pâna la normalitate, important este sa vrem sa ajungem acolo. Dar pentru asta trebuie sa nu mai avem arierate. Daca nu vor mai fi datorii, atunci vom da mai multi bani la salariati, la medicamente si materiale sanitare, sa facem servcii mai bune pentru cetateni si sa dam mai multi bani pentru investitii”, a mai spus ministrul, la întâlnirea cu liderii Sanitas.

Cu acelasi prilej, Nicolaescu le-a cerut sindicalistilor sa sprijine ministerul astfel încât spitalele sa nu mai acumuleze datorii.

„Va solicit sa ne sprijiniti în modul în care sa urmarim managerii de spitale sa nu mai faca arierate în acest an. Pentru ca orice arierat facut în acest an ne greveaza sperantele anului 2014. Arierate înseamna sa platim si la anul arierate, în loc sa facem ce ar trebui cu banii, adica sa dam mai multi bani la salariati, la medicamente si materiale sanitare, sa facem serivii mai bune pentru cetateni si sa dam mai multi bani pentru investitii (…) Sa stam cu ochii pe manageri, sa facem o monitorzare foarte clara, foarte precisa, si sa stim când acestia (managerii spitalelor – n.r.) se abat de la reguli (…) Aceasta este calea reformei pe care trebuie s-o facem în pasi. Cred ca o parte din rezultate ar trebui sa le vedem în ultima parte a acestui an. Dar va cer sprijin si participarea dumneavoastra la acest proces amplu, dar extraordinar de greu”, le-a mai spus Nicolaescu celor de la Sanitas.

Ministrul a propus, ca solutie pentru reducerea cheluielilor din spitale, utilizarea mai ampla a ambulatoriilor, avertizând asupra pericolului ca unitatile sanitare sa intre în insolventa.

„Translatarea costurilor din sectorul spitalicesc continuu catre cel de zi, ambulatoriu. Managerii nu îsi fac planul de management. Ei, în continuare, îsi fac internari fictive, eronate, ca sa-si faca asa-zisii indicatori din planul de management, în loc sa faca translatare de servicii medicale de pe internare contina spre internare de zi, de ambulatoriu. În continuare, avem medici care lucreaza doua sau trei ore pe sectie si nu vor sa coboare în ambulator. Pai asta este treaba managerilor de spital, dar si a dumneavoastra, a sindicatelor, sa vedeti daca acolo treburile functioneaza bine. Altfel, s-ar putea ca, într-o zi, spitalele sa se închida, ca nu mai au de unde sa platesca datoriile care le fac. Ati vazut ca a aparut un act normativ cu insolventa primariilor, probabil vom ajunge cândva si la spitale publice care sa intre în insolventa pentru ca au datorii”, a explicat ministrul.

Liderii sindicali prezenti la întâlnire au detaliat probleme ale spitalelor din tara, una dintre acestea fiind lipsa de personal.

Astfel, potrivit reprezentantului Sanitas Cluj, la Spitalul Municipal Cluj-Napoca sunt oameni ai personalului medical care au în grija câte 40-50 de bolnavi. „Institutul Inimii din Cluj nu mai da tichete de masa. Managerul a spus sa nu mai recolteze analize. Va dati seama în ce situatie s-a ajuns. Apoi, la Institutul de Transplant Renal, se angajeaza unul daca pleaca sapte. La Spitalul Judetean, sunt angajati care au acumulat 120 de zile libere (de care nu au beneficiat – n.r.). Nu pot pleca în concediu, pentru ca nu au personal. (…) Normativul nu se mai respecta. Femeia de serviciu este infirmiera, face mâncare, spala, si este una la 40 de oameni”, a spus liderul sindical.

Reprezentantul Sanitas Vaslui a reclamat fondurile insuficiente, precizând ca, în acest judet, pentru prima data, Casa de Asigurari de Sanatate aloca venituri „trimestrializate”.

„Avem doar sase miliarde (lei vechi – n.r.) în plus peste banii pentru salarii, nu avem cum sa supravietuim cu acest buget. În plus, externalizarea (unor servicii – n.r.) este una din sursele care scot bani din sistem. La început, firmele cer bani putini, dar apoi cresc costruile. În loc sa scada costurile cu 15 la suta, cum spune legea, se ajunge la dublare sau triplare. Este un fenomen alarmant”, a mai spus sindicalistul din Vaslui, adaugând ca si service-ul la aparatura medicala este extrem de costisitor, având preturi car „ne omoara”.

La aceeasi întâlnire, reprezentantul Sanitas Olt a precizat ca taierea tichetelor de masa a lasat infirmierele fara o treime din salariu, avertizând ca, în iunie, sistemul s-ar putea bloca, din cauza fondurilor insuficiente. Elvira Gheorghita, mediafax.ro.

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie