Proiectul Nabucco. Avantaje si conditii pentru Romania
De felul în care Executivul României, alaturi de alte guverne europene partenere în proiect, îsi va juca propria carte, depinde soarta unor investitii de 1,5 miliarde de euro.
Concret, astazi, la Consiliul European de la Bruxelles, si în perioada urmatoare, urmeaza sa se finalizeze detaliile proiectului care va oferi României independenta de gazul rusesc. Este vorba despre Nabucco, conducta care va trasporta gaze din Azerbaidjan pâna în Europa Centrala si de Vest.
Executivul va face lobby pentru ca ruta de transfer sa fie Nabucco Vest, care ar traversa România si nu TAP, cealalta varianta, care ar trece prin Europa de Sud, prin Grecia, Albania si Italia, ocolind deci tara noastra. Traseul Nabucco este si pe agenda Consiliului European de astazi.
„Se va discuta despre realizarea acestui proiect pe teritoriul României. Exista si un alt proiect, dar ceea ce este important pentru România este Nabucco Vest, care trece prin Turcia, Bulgaria, România, Ungaria si merge mai departe Austria si toata Europa”, a spus, ieri, premierul Victor Ponta.
Între câstiguri si cheltuieli
Miza transferului gazelor prin România implica o serie de avantaje. În primul rând, România, ca tara de tranzit, ar putea beneficia de investitii de 1,5 miliarde de euro.
„În plus, este vorba de taxe de tranzit. Pe de alta parte, numai daca se aproba aceasta varianta România va putea exporta gazele extrase din Marea Neagra prin intermediul Nabuccco”, a spus pentru EVZ Otilia Nutu, expert în energie în cadrul Expert Forum.
De asemenea, România ar deveni independenta de gazul rusesc. „Totodata, exista perspectiva de a avea acces la reusurse mai ieftine, prin intermediul depozitelor de stocare a gazelor de la noi. Acestea pot fi folosite pentru depozitare, când pretul gazului este redus, urmând sa facem exporturi când tariful la gaze creste. Dar, mai ales, România scapa de dependenta de gazul rusesc”, a completat Otilia Nutu. De celalalta parte, România trebuie sa îndeplineasca o serie de conditii pentru a face parte din proiect.
Lipsa de fonduri
Tehnic si legislativ, suntem în grafic cu implementarea conditiilor pentru Nabucco. Chiar ieri, Camera Deputatilor a aprobat proiectul de lege privind Nabucco, fiind camera decizionala. De asemenea, România a gazduit ieri o reuniune a comitetului Nabucco, în cadrul careia actionarii în program au semnat „un acord de asociere si subscriere”, a anuntat ministrul delegat pentru energie, Constantin Nita.
Ramâne de vazut însa cum va putea asigura România partea de investitii care îi revine, luând în calcul lipsa de fonduri la buget, dar si disponibilitatea redusa a Executivului de a aloca bani spre investitii, în ultimul timp.
De unde vin banii pentru proiectul Nabucco
Constructia Nabucco ar urma sa demareze în 2015, dupa ce ultimele detalii tehnice vor fi stabilite la finele acestui an. Costurile totale ale investitiei sunt estimate la circa 6-7 miliarde de euro. Tarile exportatoare de gaze vor asigura cea mai mare parte din banii pentru construirea conductei.
De asemenea, o parte din fonduri ar urma sa provina de la Uniunea Europeana, dar si de la Banca Europeana pentru Investitii. Restul sumelor ar trebui sa vina din contributiile tarilor care iau parte direct la program, iar României îi va reveni o cota destul de importanta, a subliniat expertul Otilia Nutu.Raluca Florescu, evz.ro.
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!