Despre încalcarea independentei Justitiei
Premierul Ponta a avut in ultimele zile doua declaratii inadmisibile din punct de vedere al respectarii independentei justitiei de catre un membru al Executivului.
Prima a fost la investirea noii conduceri a Ministerului Public, cand si-a exprimat dorinta de a nu mai vedea procurori anchetand oameni de la tara. A doua a fost cea prin care si-a aratat in mod public dorinta de a nu vedea o anumita persoana aflata in curs de judecata ca primeste o solutie de condamnare la pedeapsa inchisorii cu executare.
Vreau sa spun foarte clar ca aceste declaratii incalca dispozitiile nationale si sunt contrare legislatiei internationale care consacra independenta judecatorilor si procurorilor drept valori esentiale intr-o democratie, ce trebuie respectate de oricine:
– art. 2 alin. 4 din Legea nr. 303/2004: “Orice persoana, organizatie, autoritate sau institutie este datoare sa respecte independenta judecatorilor”;
– art. 62 alin. 4 din Legea nr. 304/2004: “Parchetele sunt independente în relatiile cu instantele judecatoresti, precum si cu celelalte autoritati publice”;
– pct. 18 din Recomandarea (2010) 12 a Comitetului Ministrilor al Consiliului Europei: “Daca comenteaza deciziile judecatoresti, executivul si legislativul trebuie sa evite criticile care ar submina independenta puterii judecatoresti sau ar slabi încrederea publicului în justitie. De asemenea, acestea ar trebui sa evite actiuni ce pot pune sub semnul întrebarii intentia lor de a respecta deciziile judecatorilor, altele decât cele prin care îsi manifesta intentia lor de a formula o cale de atac”.
Premierul nu e seful justitiei, el nu poate ordona sau sugera ce solutii sa fie adoptate de magistrati. Din contra, premierul e dator sa sustina independenta justitiei si sa sprijine din punct de vedere administrativ functionarea parchetelor si a instantelor. El nu trebuie sa influenteze si nici macar sa lase vreo clipa impresia ca ar putea influenta functionarea acestora.
Declaratiile premierului ar trebui regretate imediat de el. E trist ca nici asociatiile profesionale ale magistratilor, nici CSM nu au adoptat pana acum o reactie ferma cu privire la acestea. Aceasta cu atat mai mult cu cat declaratiile premierului nu pot fi catalogate drept accidentale – amintesc aici de declaratia din ianuarie 2013 cu privire la hotararea de declinare a unei cauze de la Tribunalul Bucuresti la ICCJ vizand un politician.
jud. Cristi DANILET, membru CSM
juridice.ro.
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!