Somajul in randul tinerilor

 

Somajul din zilele noastre întuneca o întreaga generatie de tineri. Organizatia Internationala a Muncii estimeaza ca 75 de milioane de tineri cu vârste cuprinse între 15-24 de ani îsi cauta de munca pe întreg globul pamântesc, relateaza The Economist.

someri tineriDar aceasta cifra exclude un numar mare de tineri care nu participa în niciun fel la piata fortei de munca. Printre cele 34 de membre al Organizatiei pentru Cooperare economica si Dezvoltare (OECD), o grupa de natiuni bogate, se estimeaza ca exista 26 milioane de tineri care fac parte din NEET (Not in Education, Employment or Training). De asemenea, în tarile în curs de dezvoltare, Banca Mondiala estimeaza ca problema somajului este foarte mare – aproape un sfert dintre tinerii din lume nu participa la piata fortei de munca.

Acronimul NEET a aparut pentru prima data în Regatul Unit la sfârsitul anilor 1980, constituind o denumire alternativa a categoriei persoanelor tinere, în urma unor modificari ale politicii privind prestatiile de somaj. Începând de atunci, interesul fata de categoria NEET a crescut la nivelul politicilor UE, definitii echivalente ale NEET fiind create în aproape toate statele membre. La ora actuala, nevoia acordarii unei atentii mai mari acestei categorii este esentiala pentru noul set de orientari integrate pentru politicile economice si de ocupare a fortei de munca propuse de Comisia Europeana.

Atunci când cresterea economica încetineste, numarul de tineri fara un loc de munca creste. Nu întotdeauna acest lucru este valabil si pentru restul populatiei. Din acest motiv, în perioadele de recesiune, tinerii sunt deosebit de vulnerabili: acestia sunt frecvent primii care ies si ultimii care intra pe piata muncii, deoarece sunt nevoiti sa concureze cu persoane cu mai multa experienta profesionala aflate în cautarea unui loc de munca, pe o piata care ofera mai putine oportunitati de angajare.

DE CE se întâmpla acest lucru?

Unii dintre acesti tineri au ales ei însisi sa nu munceasca. Aproximativ un sfert din numarul de tineri someri din lume sunt femei din Asia de Sud care nu muncesc din motive culturale. Iar cei care au vârste sub 24 de ani sunt angajati disproportional si pe perioade temporare.

În lumea bogata, se estimeaza ca o treime dintre tinerii sub 24 de ani lucreaza cu contracte temporare de munca. În tarile în curs de dezvoltare, o cincime sunt muncitori neplatiti sau lucreaza în sectoare informale. Acest lucru este mult mai bine decât daca nu s-ar lucra deloc, dar nici pe departe nu poate fi un motiv de bucurie. În total, aproape jumatate dintre tinerii din lume contribuie la piata fortei de munca foarte putin fata de cât ar putea.

Acest lucru nu este, pur si simplu, rezultatul crizei financiare, cu toate ca aceaasta este o parte din explicatie. Somajul în rândul tinerilor a crescut cu 30% la nivelul OCDE, iar în Spania s-a dublat la 20% ca procent din populatia tânara. Între timp, în tarile în curs de dezvoltare, un al doilea motiv al acestei situatii triste este acela ca multe tari cu o populatie mereu în crestere au piete de munca insuficiente pentru numarul mare de tineri.

Aproape jumatate din populatia tânara a lumii traieste în Asia de Sud, Orientul Mijlociu si Africa, regiunile cu cele mai mari cote de tineri care sunt fara loc de munca. Nu este nicio coincidenta faptul ca Asia de Sud are una dintre cele mai stricte reguli privind angajarea si concedierea si, de asemenea, una dintre cele mai mari probleme a tinerilor someri se regaseste în Africa sub-Sahariana.

Un al treilea factor este nepotrivirea tot mai mare dintre aptitudinile pe care tinerii le au si locurile de munca vacante pe care angajatorii vor sa le umple. Germania, care are un nivel relativ scazut al somajului în rândul tinerilor, pune un accent deosebit pe cursuri profesionale de înalta calitate, pe ucenicie si pe legatura cu industria. Dar Germania este doar exceptia.

Efectele somajului în rândul tinerilor pot persista ani de zile. Acei care îsi încep cariera fara munca, sunt mult mai susceptibili de a avea în viitor salarii mai mici si vor suferi din cauza somajului mai târziu în vietile lor. Pierderile economice pot fi si ele substantiale si nu doar în sensul de a avea plati mari catre angajati.

O parte dintre aceste pierderi pot fi din cauza lipsei de pregatire si a lipsei de experienta acumulate, care apare, de obicei, la cei angajatii tineri. Dar angajatii tineri îsi schimba locul de munca mult mai des fata de colegii lor mai în vârsta. Angajatii pusi în pozitii de munca care nu au treaba cu pregatirea lor, ajung pe o traiectorie de productivitate mult sub cea la care se asteapta sa fie. O estimare facuta arata faptul ca pierderile economice totale care vin din rândul somajului tinerilor a fost echivalentul a 1,2% din PIB în Europa, în 2011.

Realizând aceasta problema, guvernele încearca sa abordeze probleme dintre competente si locurile de munca: ucenicia în Marea Britanie a crescut în utimii ani, de exemplu.

Exista, de asemenea, dovezi cum ca companiile investesc acum în tineri foarte mult si modernizeaza programele de formare al tinerilor. Noua tehnologie ofera oportunitati educationale pentru persoanele care ar putea sa ramâna astfel în afara pietei de munca. Astfel, exista totusi motive de speranta. Dar amploarea problemei este descurajanta. Ecaterina Pop, financiarul.ro.

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie