Dobanzile scad la depozite si cresc la credite
Cât timp se emit în cascada titluri de stat, iar bancile au provizioane de constituit, dobânzile la creditele în lei ramân de doua cifre. Economiile în banci mai renteaza doar la termene de peste 12 luni
Cel putin cinci pârghii ar trebui puse în functiune de piata economica si financiara pentru ca dobânzile la creditele în lei sa intre pe o panta descendenta. Economistul-sef al BCR, Eugen Sinca, precizeaza ca, pentru a avea o scadere treptata a dobânzilor la credite, dobânzile de pe piata interbancara ar trebui sa se mentina scazute, iar BNR sa reduca, din 2014, nivelul rezervelor minime obligatorii în lei constituite de banci la Banca Nationala. Lucru pe care analistii financiari îl vad ca foarte posibil.
Sperante pentru reducerea dobânzilor la creditele în lei sunt legate si de cresterea economica; multumita anului agricol bun, aceasta s-ar putea sa fie mai mare decât cea previzionata.
De asemenea, un rol important în reducerea dobânzilor la creditele în lei îl va avea evolutia creditelor neperformante. În ultimii ani, pierderile din sistemul bancar au trecut de trei miliarde de lei din cauza provizioanelor mari constituite pentru acoperirea pierderilor din credite neperformante.
Capitalurile bancilor au fost astfel erodate, ceea ce a limitat capacitatea acestora de a genera credite noi. Un rol important în aceasta criza l-a jucat si devalorizarea activelor imobiliare aduse de clienti drept garantie în contul creditelor acordate. Este de asteptat ca, în perioada urmatoare, nivelul acestor credite neperformante sa se plafoneze si apoi sa se diminueze. Este firesc atunci ca, odata scapate de grija cheltuielilor cu provizioanele, bancile sa priveasca din nou catre creditare.
Un alt element-cheie în reluarea creditarii va fi îndestularea rezervei Ministerului Finantelor cu titluri de stat. Pentru ca, la ora actuala, activitatea bancilor se reduce la vânzare-cumparare de titluri de stat si ceva tranzactii pe interbancar.
Doar depozitele pe termen lung câstiga
Privind retrospectiv din martie 2012 pâna în martie 2013, vom constata un mic paradox: dobânda de politica monetara ramâne înghetata la nivelul de 5,25% pe an, dobânzile la depozite scad, ajungând sub nivelul dobânzii-cheie atât la nivelul depozitelor persoanelor fizice si juridice, cât si pe piata interbancara, iar cele la credite… cresc!
Evolutia dobânzilor la credite este influentata de dinamica dobânzii de politica monetara si de conditiile de lichiditate din piata monetara. „Astfel ca, începând cu sfârsitul anului 2011, când BNR a început un nou ciclu de reducere a dobânzii, ce s-a încheiat în mai 2012 si a implicat o reducere de 100 de puncte de baza, dobânda la credite a avut o evolutie descendenta. Ulterior, dobânzile au crescut treptat pâna la sfârsitul anului, în linie cu întarirea conditiilor de lichiditate din piata monetara. În contextul îmbunatatirii conditiilor de lichiditate din piata monetara, al reducerii dobânzilor de pe aceasta piata si al anticiparii începerii unui nou ciclu de reducere a dobânzii de politica monetara, probabil ca dobânzile la credite vor începe sa scada, însa treptat“, a declarat Florentina Cozmânca, economist-sef RBS.
Despre dobânzile la depozite, devenite de mult real negative, Eugen Sinca spune ca „vor ramâne atractive îndeosebi pentru maturitati de peste 12 luni si în situatia în care clientii aleg pachete suplimentare de servicii bancare, precum internet banking sau plata salariillor în contul curent“. Pentru cine doreste randamente superioare unui depozit bancar, exista oferte de fonduri de investitii în actiuni, cumpararea de aur sau certificate legate de cotatiile bursiere. Gabriela Tinteanu, capital.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!