Certificat de performanta energetica – conditie obligatorie la vanzarea sau inchirierea locuintelor. Vezi de cand

 

Proprietarii vor fi obligati sa prezinte un certificat de performanta energetica la vanzarea sau inchirierea unei locuinte, conform unui act normativ publicat recent in Monitorul Oficial.

Izolare termicaLegea nr. 159/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 372/2005 privind performanta energetica a cladirilor, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 283, din 20 mai 2013, aduce o serie de schimbari dispozitiilor in domeniu aplicabile in momentul de fata. Una dintre noutati este faptul ca, de la intrarea in vigoare a actului normativ (18 iulie 2013, n.red.), proprietarii vor fi obligati sa prezinte certificatul de performanta energetica la vanzarea sau inchirierea unei locuinte.

Certificatul de performanta energetica: ce trebuie sa stii despre el

Pentru ce tipuri de cladiri se elibereaza certificatul?

Noul act normativ nu schimba substantial prevederile Legii nr. 372/2005 in ceea ce priveste categoriile de cladiri pentru care se elaboreaza certificatul. Mai exact, ca si pana acum, certificatul se elaboreaza pentru mai multe tipuri de cladiri care se construiesc, se vand, se inchiriaza sau sunt supuse renovarilor majore, printre care:

  • locuinte unifamiliale;
  • blocuri de locuinte;
  • birouri;
  • cladiri de invatamant;
  • spitale;
  • hoteluri si restaurante;
  • sali de sport;
  • cladiri pentru servicii de comert;
  • alte tipuri de cladiri consumatoare de energie.

In plus fata de vechile dispozitii, documentul publicat recent stabileste ca certificatul se va elabora si pentru cladirile aflate in proprietatea/ administrarea autoritatilor publice sau a institutiilor care presteaza servicii publice.

Pe de alta parte, in ceea ce priveste categoriile de cladiri pentru care NU se elaboreaza certificatul, prevederile au ramas aceleasi ca si pana acum. Astfel, certificatul nu este necesar urmatoarelor cladiri:

  • cladiri si monumente protejate care fie fac parte din zone construite protejate, conform legii, fie au valoare arhitecturala sau istorica deosebita, carora, daca li s-ar aplica cerintele, li s-ar modifica in mod inacceptabil caracterul ori aspectul exterior;
  • cladiri utilizate ca lacasuri de cult sau pentru alte activitati cu caracter religios;
  • cladiri provizorii prevazute a fi utilizate pe perioade de pana la 2 ani, din zone industriale, ateliere si cladiri nerezidentiale din domeniul agricol care necesita un consum redus de energie;
  • cladiri rezidentiale care sunt destinate a fi utilizate mai putin de 4 luni pe an;
  • cladiri independente, cu o suprafata utila mai mica de 50 m2.

Ca si pana acum, certificatul se elaboreaza si se elibereaza de catre auditorul energetic pentru cladiri, la solicitarea investitorului/ proprietarului/ administratorului cladirii/ unitatii de cladire si este valabil 10 ani de la data eliberarii inscrisa in certificat, cu exceptia situatiei in care, pentru cladirea/unitatea de cladire la care exista certificat in valabilitate, se efectueaza lucrari de renovare majora care modifica consumurile energetice ale acesteia.

Certificatul va cuprinde valori calculate cu privire la consumurile de energie si emisiile de CO2, care permit investitorului/ proprietarului/ administratorului cladirii/ unitatii de cladire sa compare si sa evalueze performanta energetica a cladirii/unitatii de cladire.

In plus, conform noilor reguli, certificatul cuprinde, anexat, recomandari de reducere a consumurilor de energie ale cladirii, cu exceptia cazurilor in care nu exista potential de reducere semnificativa al acestora comparativ cu cerintele minime de performanta energetica in vigoare la data elaborarii certificatului, precum si estimarea economiei de energie prin realizarea lucrarilor de crestere a performantei energetice a cladirii.

Certificatul, obligatoriu la vanzarea sau inchirierea locuintei

Pana acum, Legea nr. 372/2005 stabilea ca documentul care atesta performanta energetica a cladrii este eliberat proprietarului, iar proprietarul il pune, dupa caz, la dispozitie potentialului cumparator sau chirias.

Totusi, actul normativ publicat luni in Monitorul Oficial introduce obligativitatea prezentarii certificatului la vanzarea sau inchirierea locuintei. „Pentru cladirile sau unitatile de cladire care se vand sau se inchiriaza, investitorul/proprietarul/administratorul este obligat sa puna la dispozitia potentialului cumparator sau chirias, anterior perfectarii contractului, o copie de pe certificat, astfel incat acesta sa ia cunostinta despre performanta energetica a cladirii/unitatii de cladire pe care urmeaza sa o cumpere/inchirieze, dupa caz”, se precizeaza in documentul citat.

In plus, potrivit noilor dispozitii, la incheierea contractului de vanzare-cumparare, proprietarul are obligatia de a transmite certificatul, in original, noului proprietar.

Atentie! Legea nr. 159/2013 stabileste ca toate contractele de vanzare-cumparare incheiate fara prezentarea certificatului sunt supuse nulitatii relative, potrivit prevederilor Codului Civil.

Totodata, in actul normativ publicat recent se arata ca la data inregistrarii contractului de vanzare-cumparare, respectiv de inchiriere, proprietarul are obligatia de a depune la organul fiscal competent o copie de pe certificat, iar originalul va ramane in posesia proprietarului.

Noua lege introduce reguli privind certificatul de performanta energetica si pentru cladirile care se construiesc. Astfel,  in aceste cazuri, certificatul se va elabora prin grija investitorului/proprietarului/administratorului si va fi prezentat, in original, comisiei intrunite in vederea receptiei la terminarea lucrarilor. De asemenea, se va anexa, in copie, la procesul-verbal de receptie si va constitui parte componenta a cartii tehnice a constructiei.
„Procesul-verbal incheiat cu ocazia receptiei la terminarea lucrarilor si neinsotit de copia de pe certificat este nul de drept”, se precizeaza in Legea nr. 159/2013.

De asemenea, in cazul cladirilor care se vand inainte de efectuarea receptiei la terminarea lucrarilor, investitorul/proprietarul/administratorul pune la dispozitia cumparatorului date/informatii in vederea evaluarii performantei energetice a cladirii/unitatii de cladire, cuprinse in documentatia tehnica a acesteia. Conform noilor dispozitii, la terminarea lucrarilor se vor aplica aceleasi reguli valabile pentru cladirile care se construiesc.

Si cladirile statului sunt obligate sa afiseze in loc public certificatul

Pana acum, certificatul de performanta energetica trebuia afisat intr-un loc accesibil si vizibil publicului de toate cladirile cu suprafata utila de peste 1.000 m2, aflate in proprietatea/administrarea autoritatilor publice sau a institutiilor care presteaza servicii publice

De-acum, insa, se introduce obligativitatea afisarii certificatelor de catre cladirile cu o suprafata utila de peste 500 m2. Mai mult chiar, incepand cu data de 9 iulie 2015, aceasta obligatia va reveni inclusiv cladirilor cu suprafata mai mica, de 250 m2.

Lista auditorilor atestati

Potrivit informatiilor publicate pe adresa de internet a Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, la data de 17 mai 2013 erau inregistrati peste 1300 de auditori energetici pentru cladiri. Puteti consulta AICI lista completa a acestora.

Conform Legii nr. 159/2013, auditorii energetici pentru cladiri, in functie de gradul profesional pentru care au fost atestati:

  • intocmesc si elibereaza certificatul pentru cladirile/unitati ale cladirilor;
  • intocmesc raportul de audit energetic, pentru cladirile/unitati ale cladirilor, in conformitate cu reglementarile tehnice in vigoare la data efectuarii acestora.

Alte modificari introduse de Legea nr. 159/2013

Pe langa obligatia de a prezenta certificatul de performanta energetica, actul normativ publicat recent in Monitorul Oficial instituie si controlul certificatelor de performanta energetica, a rapoartelor de audit energetic si a rapoartelor de inspectie ale sistemului de incalzire si/sau climatizare. Conform dispozitiilor, controlul va fi realizat de catre Inspectoratul de Stat in Constructii si va viza:

  • verificarea afisarii certificatului la cladirile aflate in proprietatea/administrarea autoritatilor administratiei publice, precum si la cladirile institutiilor care presteaza servicii publice;
  • verificarea, prin sondaj, a certificatelor si a rapoartelor de audit energetic, precum si a rapoartelor de inspectie a sistemelor de incalzire si climatizare

In plus, Legea nr. 159/2013 instituie si obligativitatea investitorilor si proiectantilor de a lua toate masurile ca, incepand din 2020, consumul de energie al cladirilor sa fie aproape egal cu zero. Mai precis, in documentul citat se precizeaza ca toate cladirile noi, pentru care receptia la terminarea lucrarilor se efectueaza incepand cu 31 decembrie 2020, vor fi cladiri al caror consum de energie din surse conventionale este aproape egal cu zero. Prin exceptie de la aceasta regula, cladirile noi din proprietatea/administrarea autoritatilor administratiei publice care urmeaza sa fie receptionate dupa 31 decembrie 2018 vor fi cladiri al caror consum de energie din surse conventionale este aproape egal cu zero.

Potrivit actului normativ, pentru cresterea performantei energetice a cladirilor/unitatilor de cladire in scopul reducerii consumurilor energetice, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, in calitate de autoritate de reglementare in domeniul constructiilor, va actiona de-acum pentru:

  • initierea programelor de informare si educare a proprietarilor/administratorilor cladirilor, precum si a altor activitati de diseminare a informatiilor prin toate mijloacele de informare, in legatura cu diferitele metode si practici care permit cresterea performantei energetice, introducerea sistemelor alternative de energie, precum si de informare in legatura cu instrumentele financiare disponibile in acest sens, inclusiv pentru utilizarea fondurilor obtinute prin initierea si dezvoltarea schemelor de investitii verzi;
  • initierea si promovarea politicilor si programelor pentru cresterea, in perioada 2014-2020, a numarului de cladiri cu consum de energie din surse conventionale aproape egal cu zero;
  • initierea si promovarea programelor pentru montarea si exploatarea sistemelor alternative de producere a energiei in cladiri.

Atentie! Legea nr. 159/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 372/2005 privind performanta energetica a cladirilor va intra in vigoare la 60 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial, adica in 18 iulie 2013. Textul integral al actului normativ va putea fi consultat in perioada urmatoare in sectiunea noastra de Legislatie.Mirela Oprea, avocatnet.ro.

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie