Transelectrica analizeza varianta emiterii de obligatiuni

 

Consiliul de Supraveghere si Directoratul Transelectrica vor analiza, în aceasta saptamâna, posibilitatile companiei de a împrumuta circa 100 milioane lei (23 milioane euro) prin emiterea de obligatiuni, ne-au declarat surse din companie.

transelectricaReprezentantii Transelectrica vor face o comparatie între costurile de creditare pentru suma respectiva si cos­turile unei finantari prin emiterea de obligatiuni, ne-au precizat sursele noas­tre. Astfel, conducerea societatii va solicita mai multe oferte de la cele mai puternice banci pentru ambele posibilitati de împrumut.

Vestea este una cât se poate de buna pentru Bursa de Valori Bucuresti, a carei conducere ar trebui sa se trezeasca din amorteala si sa faca tot posibilul sa convinga emitentul sa faca emisiunea de obligatiuni prin bursa.

Una dintre putinele realizari ale BVB de anul trecut a fost oferta de obligatiuni de 54 de milioane de euro a GDF Suez Energy România, atunci conducerea Bursei lasând sa se înteleaga ca este în discutii si cu alte companii pentru listarea de obligatiuni.

Cele aproximativ 23 milioane euro sunt necesare transportatorului de electricitate pentru acoperirea necesarului investitional din acest an.

Potrivit bugetului de venituri si cheltuieli al Transelectrica, aprobat pentru acest an, societatea estimeaza venituri totale de 2,85 miliarde lei, în crestere cu 1,37% fata de cele realizate în 2012. Profitul brut prognozat pentru acest an este de 44,6 milioane lei, în crestere cu 4,86% fata de cel raportat anul trecut. Rezultatul brut estimat este mai mic cu 10,12 milioane lei, suma pe care Transelectrica o va plati ca impozit pe monopolul natural.
Bugetul de investitii aprobat este de 615,7 milioane lei pentru acest an, din care 353 milioane lei reprezinta fonduri proprii si 103 milioane lei – credite. Pentru 2014, este estimat un buget de inves­titii de 952,4 milioane lei, iar pentru 2015 – de 981,1 milioane lei.

 *  Organigrama noua cu mai putini directori

Sursele noastre mai afirma ca, tot în aceasta saptamâna, Consilul de Supraveghere va aproba noua organigrama a Transelectrica SA, din care dispar 10 posturi de director. Astfel, în afara de cei cinci membri ai Directoratului, vor mai ramâne doar opt din 18 pozitii de director în aparatul central. Noua organigrama mai cuprinde doar 20 din 48 de pozitii de directori de proiect. În total, ar urma sa fie concediate maxim 30 de persoane, mai afirma sursele citate.

Astfel, viitorul Consiliu de Supraveghere, care va fi ales în Adunarea Generala a Actionarilor pe 30 mai, va putea sa aleaga noua conducere a Transelectrica. Prin companie se zvoneste ca, din cei 20 de candidati aflati pe lista scurta, favoriti ar fi Stere Farmache, Ovidiu Artopolescu, Gheorghe Gabriel Gheorghe, Toni Teau si Radu Cernov.

Anul trecut, Transelectrica a avut un profit net de 27 milioane lei în 2012, în scadere cu 76,2% fata de 2011. Profitul brut preliminar pe anul trecut a fost de peste 40 milioane lei, în usoara crestere fata de profitul bugetat, în conditiile unui volum de energie electrica transportata în scadere cu 3,8% (de la 56.056.203 MWh în anul 2011 la 53.934.922 MWh în anul 2012) si a tarifelor mentinute neschimbate comparativ cu anul 2011. A.T. bursa.ro.

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie