Medicul Serban Bradisteanu, audiat la ÎCCJ, in dosarul in care este judecat pentru favorizarea lui Adrian Nastase

 

Medicul cardiolog Serban Bradisteanu a fost audiat luni la Înalta Curte de Casatie si Justitie (ÎCCJ), în dosarul în care este judecat pentru favorizarea fostului premier Adrian Nastase.

serban bradisteanuSedinta de judecata a început cu o solicitare a avocatilor lui Bradisteanu ca sedinta de judecata sa fie secreta, acestia nefiind de acord cu prezenta jurnalistilor.

Instanta a respins însa aceasta solicitare si a trecut la audierea lui Bradisteanu.

În fata instantei, Bradisteanu a spus ca este nevinovat, însa a recunoscut ca el este cel care nu i-a lasat pe politisti sa intre în salonul de la Spitalul Floreasca în care era internat Adrian Nastase.

El a relatat ca în seara zilei de 20 iunie 2011 era de garda la Spitalul Floreasca, atunci când a aflat ca Adrian Nastase a fost adus la Urgenta, având o plaga împuscata la gât.

Bradisteanu sustine ca imediat a fost formata o echipa de medici, din care facea si el parte, care l-a evaluat medical pe Adrian Nastase.

„Era un caz de urgenta dramatica, deoarece era vorba de o plaga împuscata la nivelul gâtului, având patru orificii de la glont. Adrian Nastase avea si alte probleme medicale, tensiune si glicemie mare”, a spus Bradisteanu.

Medicul a explicat ca Nastase a fost supus unor investigatii complexe, deoarece exista posibilitatea ca în corp sa fi ramas un glont, mai ales ca politistii au gasit la locuinta acestuia doua tuburi goale si doar un singur glont.

Dupa investigatii, Nastase a fost internat la Sectia Chirurgie Cardiaca-Terapie Intensiva, condusa de Bradisteanu, deoarece era cea mai dotata sectie cu personal si aparatura din tot spitalul, dar si pentru ca exista riscul ca fostul premier sa faca infarct.

El a adaugat ca a doua zi familia lui Nastase a adus la spital rezultatul unor analize pe care acesta le facuse cu câteva luni în urma la o clinica din Franta, care indicau ca avea afectiuni cardiovasculare.

Bradisteanu a mai spus ca în spital au fost prezenti tot timpul politisti, majoritatea îmbracati civil, dar având pistoale la ei si la un moment dat nu a lasat un politist sa intre în salonul unde se gasea Nastase, deoarece acolo era un mediu steril.

În schimb, procurorul de sedinta i-a reprosat medicului ca nu l-a lasat pe politist sa intre în salon, însa alte persoane, rude si prieteni ai fostului premier, nu au avut o asemenea interdictie.

A doua zi, pe 21 iunie 2011, o echipa formata din trei medici a decis sa îl opereze pe Nastase, interventia decurgând fara probleme si dupa ce acesta s-a trezit, a fost consultat si de un psihiatru.

Bradisteanu a declarat ca nu a stiut care este statutul juridic al lui Nastase si ca de aceasta problema trebuia sa se ocupe managerul spitalului.

De asemenea, el a sustinut ca cei de la Politie au trimis spitalului o solicitare ca unitatea medicala sa transmita daca Adrian Nastase poate fi transportat la penitenciar, însa niciunul dintre medicii care se ocupasera de acest caz nu a avut o pozitie clara.

Dupa audierea lui Bradisteanu, instanta a admis efectuarea unei expertize medico-legale privind toate actele medicale care se afla la dosar.

De asemenea, la urmatorul termen, din 19 iunie, vor fi audiati patru martori, printre care si medicul Mircea Beuran.

Serban Bradisteanu, medic sef sectie la Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca Bucuresti, a fost trimis în judecata de procurorii DNA în decembrie 2012, pentru savârsirea infractiunii de favorizare a infractorului, în legatura directa cu infractiunile asimilate celor de coruptie si prevazuta în Legea 78/2000.

Pe data de 20 iunie 2012, Înalta Curte de Casatie si Justitie l-a condamnat pe Adrian Nastase la 2 ani închisoare în regim de detentie în dosarul ‘Trofeul calitatii’ si, în aceeasi zi, Tribunalul Bucuresti a emis în cazul lui Nastase mandatul de executare a pedepsei cu închisoarea, continând mentiunea expresa de încarcerare în penitenciar a fostului premier.

„În conditiile în care Adrian Nastase si-a provocat leziuni prin împuscare, acesta a fost transportat la Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca Bucuresti si, cu aceasta ocazie, inculpatul Bradisteanu, prin atitudinea sa, a încercat zadarnicirea punerii în executare a mandatului de executare a pedepsei privindu-l pe Nastase. Concret, inculpatul Serban Bradisteanu si-a folosit prerogativele sale de medic specialist chirurgie cardio-vasculara si si-a asumat internarea lui Adrian Nastase în cadrul sectiei pe care o conducea, desi diagnosticul medical nu impunea internarea în cadrul acestei sectii, iar primele interventii medicale au fost realizate de catre un alt medic dintr-o alta sectie”, sustin procurorii.

Procurorii anticoruptie spun ca, desi nu a facut nicio mentiune cu privire la necesitatea unei interventii chirurgicale cardiovasculare în fisa medicala a lui Adrian Nastase, medicul Bradisteanu si-a arogat fara drept calitatea de a emite opiniile oficiale ale spitalului, a preluat controlul asupra comunicarii publice si a transmis ca Nastase are si alte afectiuni medicale, care, în realitate, erau secundare celor urgente, gestionate deja de un alt medic.

De asemenea, medicul este acuzat ca a evitat sa le comunice oficial reprezentantilor Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti daca Adrian Nastase putea fi încarcerat.

„Toate acestea au avut drept consecinta prelungirea internarii în spital si amânarea momentului transferului la o unitate de detentie, situatie care a impus reprezentantilor Directiei Generale de Politie Municipiului Bucuresti sa faca demersuri legale suplimentare pentru clarificarea îndeplinirii conditiilor juridice de transfer. Ca urmare a acestor demersuri, la data de 26 iunie 2012, Tribunalul Bucuresti, ca instanta de executare, a stabilit ca situatia persoanei condamnate Adrian Nastase de a se afla internat la Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca Bucuresti nu împiedica cu nimic punerea în aplicare a mandatului de executare a pedepsei, lucru care s-a realizat în aceeasi zi”, este concluzia DNA.

DNA mentioneaza ca în legatura cu ofiterii de politie judiciara Dumitru Gheorghe, adjunct al directorului DGPMB, Nicolae Costea si Marian Apostol, ofiteri în cadrul Serviciului de investigatii criminale din cadrul DGPMB, procurorii au dispus scoaterea de sub urmarire penala a acestora pentru savârsirea infractiunii de favorizare a infractorului, întrucât, din probele administrate pe parcursul urmaririi penale, s-a stabilit ca acestia nu l-au favorizat pe Adrian Nastase. agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie