Guvernul doreste constituirea unui fond de investitii în energie

 

Guvernul agreeaza ideea constituirii unui fond de investitii în energie si sunt sanse mari ca proiectul de Lege sa primeasca aviz pozitiv de la Executiv, ne-au spus surse apropiate situatiei. Initiativa legislativa a constituirii acestui fond apartine deputatilor Dumitru Chirita, Marin Gheorghe si Florin Tataru , toti trei – membri ai Comisiei de Industrii si Servicii si s-a izbit, la început, de rezistenta autoritatilor care nu doreau sa se lipseasca de o sursa de finantare de la buget (banii din pachetele de actiuni puse în vânzare la companiile energetice, banii din dividende).

bani si bec investitii in energieSe pare ca la Guvern înca se mai analizeaza componenta acestui fond, existând observatia ca el ar trebui alimentat doar cu actiunile companiilor energetice, nu cu toate detinerile Ministerului Economiei din societatile pe care le administreaza. Astfel, daca trece de Guvern, fondul are sansa sa primesca detinerile minoritare si majoritare a statului din sectorul energetic, mai afirma sursele noastre.

Proiectul de act normativ privind înfiintarea „Fondului Român de Inves­titii Strategice în Energie si Resurse Energetice” a fost depus recent la Senat si a primit, pe 16 aprilie, avizul Consiliului Legis­lativ al Biroului Permanent al Senatului.

Multi specialisti din piata de energie, dar si companiile din domeniu, privesc cu ochi buni acest proiect de Lege, pentru ca reprezinta, în opinia lor, cea mai buna cale de finantare a marilor noastre proiecte energetice (este transparenta si ieftina).

În prezent, statul încaseaza dividendele, iar banii merg în consum. Companiilor energetice le ramân, astfel, foarte putini bani din surse proprii pentru finantarea investitiilor.

Asa au ajuns companiile sa împrumute masiv bani de la banci, la dobânzi deloc avantajoase pentru derularea investitiilor.

O evaluare recenta arata ca, în urmatorii ani, sectorul nostru energetic are nevoie de investitii de circa 10 miliarde de euro (constructii de linii noi de transport, unitati noi de productie, retehnologizarea celor existente). Fondul de investitii poate sustine si proiectele ambitioase din zona gazelor (explorari si exploatari noi, noi conducte de transport) atât prin acordarea unei finantari mult mai avantajoase, cât si prin participarea în parteneriate cu investitori privati sau/si prin atragerea unor fonduri suplimentare de pe terte piete. A.T.bursa.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie