Un avocat roman, erou in Thailanda, dupa o pledoarie memorabila, intr-un proces istoric intre Thailanda si Cambodgia

 

Tânara Alina Miron, originara din Pascani, judetul Iasi, este venerata în aceasta perioada de poporul thailandez, dupa ce a pledat exceptional într-un proces în care aceasta tara se lupta la Curtea Internationala de Justitie cu Cambodgia, pentru obtinerea unei provincii istorice aflata la granita

alina miron avocatPlecata de mai bine de un deceniu de acasa, o românca originara din judetul Iasi a devenit faimoasa în celalalt capat al lumii. Alina Miron (34 de ani) a fost angajata de guvernul thailandez pentru a face parte din echipa ce reprezinta aceasta tara într-un proces istoric purtat cu vecina Cambodgia, referitor la provincia Preah Vihear, situata la granita dintre cele doua state asiatice. Pentru poporul thailandez, bucata de pamânt are o importanta aparte, acolo aflându-se un templu budist vechi de peste un mileniu.

Initial, provincia Preah Vihear a fost atribuita de instantele internationale Cambodgiei, în 1962. În 2008, Thailanda a cerut redeschiderea procesului, iar cazul s-a reluat la Curtea Suprema de Justitie de la Haga (Olanda).Printre specialistii în Drept angajati de guvernul thailandez pentru a pleda în procesul cu tara vecina s-a numarat si Alina Miron, ca asistent al unui reputat profesor francez din domeniu, Alain Pellet.

ELOGII ÎN PRESA THAILANDEZA

Ultimul termen al procesului dintre Thailanda si Cambodgia a avut loc la mijlocul lunii trecute. Alina Miron a pledat în fata judecatorilor internationali de la Haga, având, potrivit presei asiatice, o prezentare de exceptie. „Prezentarea ei solida si aparitia fotogenica i-au impresionat pe multi dintre cei care urmaresc acest caz“, scrie cotidianul thailandez „The Nation“, într-un articol intitulat „Romanian expert becomes star at the ICJ“ (Un expert român devine star la Curtea Suprema de Justitie).

În pledoaria sa, Alina Miron a demonstrat, potrivit jurnalistilor asiatici, ca harta folosita de autoritatile din Cambodgia, în 1962, atunci când aceasta tara a câstigat primul proces privind provincia, ar fi continut mai multe greseli geografice. Imediat dupa ce si-a prezentat probele în fata Curtii Internationale de Justitie de la Haga, în cadrul unui termen transmis în direct si vizionat de thailandezi, Alina Miron si-a atras simpatia acestui popor.

„ALINA, ESTI EROUL NOSTRU!“

Mii de postari în care a fost elogiata au fost puse pe internet, inclusiv din partea unor oficiali de la Bangkok, capitala Thailandei. Un sustinator al româncei a asteptat-o pe aceasta pe aeroportul din Bangkok, în momentul în care delegatia thailandeza a sosit de la Haga, cu o pancarta pe care scria: „Alina Miron: esti eroul nostru! Te iubim“. Ulterior, pe Facebook sau în presa, materialele ce o aveau ca protagonista pe românca au început sa curga într-un ritm ametitor, ea fiind ridicata de jurnalisti la rangul de eroina nationala. „Retelele de socializare thailandeze au creat «febra Alina Miron». Bloggerii si parlamentarii thailandezi ce urmaresc procesul de la Haga au laudat-o pe Miron pentru rationamentele logice, despre care cred ca vor convinge lumea ca Regatul Cambodgiei nu are dreptul la zona disputata de 4,6 kilometri din jurul templului“, a relatat un cotidian din Thailanda.

Alina Miron a aparut si la mai multe emisiuni televizate din Thailanda. Într-una dintre acestea, ieseanca s-a declarat surprinsa de popularitatea pe care a câstigat-o în urma procesului. „Prima data nu am stiut ca atât de multi oameni sunt interesati de acest caz. Am crezut ca acesta ar putea fi chiar plictisitor pentru oamenii care nu sunt implicati“, a declarat Alina Miron în cadrul uneia dintre emisiuni.

Pe lânga presa si societatea civila, ieseanca a fost primita cu entuziasm si de oficialitatile de la Bangkok. Ea a fost felicitata si de mai multi senatori din Thailanda, dar si de prim-ministrul acestei tari, Yingluck Shinawatra.

A PARASIT ROMÂNIA ACUM MAI BINE DE UN DECENIU

Alina Miron s-a nascut în 1979, în municipiul Pascani, judetul Iasi, un orasel cu o populatie de 32.000 de suflete. Dupa terminarea liceului, ea a studiat doi ani la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iasi, la specializarea Limbi Moderne. A terminat facultatea în Franta, la Paris, acolo unde a obtinut si diploma de master în Drept Public International. În prezent, ea este doctorand la Universitatea Paris-Quest Nanterre-La Défense, sub îndrumarea profesorului Alain Pellet. Vorbeste fluent engleza si franceza si, potrit CV-ului, are si cunostinte de italiana, spaniola si portugheza. În trecut, prin intermediul profesorului Alain Pellet, cunoscut la nivel mondial în Dreptul Public International, Miron a mai pledat în procese în care a reprezentat tari precum Rusia, Slovenia, Grecia sau Nicaragua.

Contactata prin e-mail, Alina Miron a precizat pentru „Adevarul“ ca „a ramas surprinsa de potopul mediatic din Thailanda“, refuzând sa ofere alte declaratii pâna la pronuntarea unui verdict în procesul dintre Thailanda si Cambodgia, verdict care ar trebui dat de Curtea Internationala de Justitie în toamna acestui an. Ionut Benea, adevarul.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

3 comentarii

  1. GHIGEANU MARIA spune:

    TE FELICIT SI SUNT MANDRA DE TINE

  2. SAPUNARU CONSTANTIN spune:

    SUNT ADMINISTATORUL DIRECTOR LA FIRMA SC BOBINAJUL SRL DOMENIU ELECTRIC DIN CONSTANTA STRADA FRUNZELOR NR 93A CF 2412121 J13/3241/1992 SI DORESC SA-MI DESCHID IN THAILANDA UN PUCT DE LUCRU IN DOMENIU MEU DE ACTIVITATE ELECTRIC.VA ROG SA MA AJUTATI CONTRA COST PASI PE CARE TREBUIE SA-I URMEZ DIN PUNC DE VEDERE LEGAL(RESPECTAND LEGILE DIN THAILANDA)PENTRU A REZOLVA PROBLEMELE.ASTEPT RASPUNS VA MULTUMESC

  3. SAPUNARU CONSTANTIN spune:

    SUNTETI UN AVOCAT FOARTE BUN SI SPER SA REZOLV PROBLEMELE INTR-UN TIMP CAT MAI SCURT

Adaugă părerea ta


 

Distribuie