Transferarea „timbrul de mediu” in carburanti ar deveni o taxa pe consum – Rovana Plumb

 

Transferarea „timbrului de mediu” în pretul carburantilor ar însemna impunerea unei taxe pe consum, ce ar duce la crestere în lant a preturilor, a declarat sâmbata, la Antena 3, ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice, Rovana Plumb.

Rovana PlumbÎntrebata despre posibilitatea includerii „timbrului de mediu” în pretul benzinei si motorinei, ministrul de resort a precizat ca nu s-a discutat despre asa ceva, „timbrul de mediu” fiind un instrument necesar pentru reducerea emisiilor de CO2 si pentru înnoirea parcului auto.

„Din punctul nostru de vedere, în momentul în care transferam o astfel de taxare în benzina si motorina ar rezulta o taxa pe consum. În prezent timbrul de mediu se aplica doar unui numar de cetateni, sau pentru parcul auto, care înseamna 5 milioane de masini. În momentul în care am institui o astfel de taxa, care nu este o taxa de mediu, nu mai intra în domeniul protectiei mediului, ar fi o taxa pe consum ce ar conduce în lant la crestere tuturor preturilor. Din punct de vedere al protectiei mediului si al Guvernului, timbrul de mediu este un instrument necesar pentru a reduce emisiile de CO2 si a înnoi piata auto. Nu s-a discutat despre mutarea taxei în pretul carburantilor. Ar intra în domeniul fiscalitatii si ar fi taxa pe consum”, a spus Rovana Plumb.

Aceasta a precizat ca, pâna la 30 aprilie, încasarile din „timbrul de mediu” au totalizat 238 milioane lei.

„Declaram în martie ca vom avea un cuantum al încasarilor de circa 700 milioane lei. Pâna acum avem încasari de 238 milioane lei, la 30 aprilie, si din aceasta suma am si restituit bani catre cetateni”, a mentionat ministrul Mediului.

În data de 15 martie a.c. a intrat în vigoare timbrul de mediu pentru autovehicule, din acel moment taxa auto urmând sa fie calculata exclusiv pe baza emisiilor de CO2, înscrise în cartea de identitate a masinii.

Conform Ordonantei de Urgenta a Guvernului privind timbrul de mediu pentru autovehicule, publicata în Monitorul Oficial, în noua formula de calcul, timbrul de mediu mentine cote similare celor din prezent pentru tehnologia Euro5 si mareste cotele pentru tehnologiile Euro4 si Euro3. Pe de alta parte, pentru masinile cu motorizari non-Euro, Euro1 si Euro2, valoarea timbrului de mediu va scadea fata de nivelul cuantumului actual. agerpres.ro.

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie