Primul pachet de energie obtinuta din panouri fotovoltaice, vandut de RCS&RDS, cu aproape 1 milion de euro

 

RCS&RDS, unul dintre principalii operatori de telecom de pe piata locala, a iesit pe piata în cautarea unui cumparator pentru electricitatea produsa într-unul dintre proiectele fotovoltaice preluate anul trecut.

panouri solareTranzactia se deruleaza prin Energiafoto SRL, o firma cumparata anul trecut de operatorul controlat de omul de afaceri Zoltan Teszari. Pachetul scos la vânzare pe platforma de contracte bilaterale a bursei OPCOM este de 15.636 MWh, livrabil în perioada 29.05.2013-30.04.2014. Pretul de pornire este de 200 lei – MWh, fara TVA, ceea ce în­seam­na ca RCS&RDS ar încasa 900.000 de euro daca întreaga cantitate de energie ar fi contractata la pretul oferit. Licitatia va avea loc la data de 21 mai. Energiafoto SRL detine trei proiecte fotovoltaice cu o capacitate de 2,9 MW fiecare, toate fiind amplasate în comuna Stancuta din judetul Braila. „Dintre cele trei centrale, una functioneaza, la cea de-a doua urmeaza sa facem bransarea la reteaua publica de energie, iar a treia este realizata în proportie de 80-90%“, a declarat Nicu Turcu, primarul comunei. El a adaugat ca bugetul local primeste 5% din valoarea energiei produse în parcuri, în baza contractului de parteneriat public-privat încheiat cu dezvoltatorul.

În afara de Energiafoto, RCS&RDS a mai preluat trei companii care au în dezvoltare proiecte fotovoltaice, potrivit datelor disponibile. Este vorba despre Energyall Distribution SRL, care realizeaza un parc de 5 MW în orasul Însuratei din Braila, Firatelectric SRL, care lucreaza la un proiect de 3 MW în aceeasi localitate, si Delalina SRL, dezvoltatorul unui parc de 2,74 MW în comuna Gepiu din Bihor.

Campania de achizitii a RCS&RDS s-a derulat în contextul în care sectorul fotovoltaic era cotat de jucatorii din piata drept segmentul cu cel mai mare potential de crestere în 2013, datorita generozitatii schemei de sprijin pentru producatorii de energie regenerabila. Compania se asteapta ca proiectele din Stancuta sa produca 4.010 MWh de energie de-a lungul unui an complet de functionare, potrivit anuntului de licitatie publicat pe OPCOM. Pentru acest nivel de productie, RCS&RDS ar urma sa primeasca peste 24.000 de certificate verzi, în baza cadrului legal actual. Daca aceste certificate ar fi vândute la valoarea maxima permisa de lege, de circa 55 euro, compania ar încasa 1,32 milioane de euro din schema de sprijin, pe lânga câstigul din vânzarea energiei produse de parcurile din comuna. Radu Bostan, zf.ro.

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie