Ministerul Mediului va organiza dezbateri publice pentru analizarea avantajele si riscurile exploatarii gazelor de sist
Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice va organiza dezbateri publice pentru a analiza avantajele si riscurile exploatarii gazelor de sist, prima dintre aceste dezbateri urmand sa aiba loc la inceputul lunii iunie la Bucuresti, a anuntat sambata ministrul de resort Rovana Plumb, invitata la emisiunea Income Magazine de la postul TV Antena 3.
„Vom organiza dezbateri publice. Vom incepe prin organizarea unei dezbateri publice la Bucuresti, in prima decada a lunii iunie, cu specialisti, cu experti si, bineinteles cu organizatii neguvernamentale, pentru a putea explica in mod cat se poate de stiintific care sunt avantajele si dezavantajele”, a spus Rovana Plumb.
Aceasta a reiterat ca trebuie facuta o departajare clara intre explorare, care va dura minimum cinci ani, si exploatare.
„Trebuie sa facem o departajare clara intre procesul de explorare, unde vom vedea daca tara noastra dispune sau nu de resurse si unde nu exista niciun risc de mediu, si componenta de exploatare, care presupune risc de mediu. Perioada de explorare va dura minimum cinci ani, timp in care este posibil sa apara si alte tehnologii de exploatare mai prietenoase cu mediul. Din informatiile pe care le avem, exista in procedura de analiza alte doua noi tehnologii, care sunt prietenoase cu mediul, si care asigura totodata si protectia cetatenilor care locuiesc in apropierea zonelor de exploatare”, a precizat Rovana Plumb, subliniind ca riscurile de mediu sunt asociate tehnologiei de fracturare hidraulica si ca aceasta nu se impune la explorare.
Ministrul Mediului a mentionat, totodata, ca institutiile din subordinea MMSC vor realiza o cercetare geologica, seismica, pentru a se testa daca exista sau nu risc seismic la exploatarea gazelor de sist.
„Din punct de vedere tehnic este vorba de niste, hai sa le spunem tractoare, care pot induce vibratii necesare pentru a se vedea daca exista riscul producerii unei unde seismice in perimetrul respectiv”, a explicat Rovana Plumb.
Oficialul MMSC a mai spus ca substante chimice, circa 750, se folosesc doar in faza de exploatare, la fracturarea hidraulica.
„Aceste substante chimice se folosesc la fracturare hidraulica. Deja, una dintre tehnologii foloseste inlocuirea tuturor acestor substante chimice periculoase cu amidonul, care nu reprezinta niciun fel de risc. Trebuie sa vedem cum vor evolua aceste noi inovatii in ceea ce priveste tehnologiile”, a spus Rovana Plumb. business24.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!