Dosarul Transferurilor la final. Curtea Suprema judeca, vineri ultimul termen

 

Curtea Suprema judeca, vineri 17 mai ultimul termen în recursul dosarului Transferurilor în care sunt judecati cei opt grei ai fotbalului românesc. Cristi Borcea, George Copos, MM Stoica, Jean Padureanu, Giovanni Becali, Victor Becali, Gica Popescu si Gheorghe Netoiu au fost condamnati pe fond, în total, la 40 de ani de închisoare si la plata unor daune de peste 10 milioane de dolari în celebrul dosar al transferurilor din fotbal. La precedentul termen, judecarea dosarului a fost amânata din motive procedurale.

dosarul transferurilorLa termenul de pe 9 mai instanta i-a audiat pe cei opt inculpati si a cerut depunerea la dosar a unor acte înstiintând avocatii inculpatilor ca urmeaza sa puna concluzii pe fond. Astfel, exista toate sansele ca vineri procesul sa fie finalizat.

Dupa ce Curtea de Apel Bucuresti i-a condamnat pe cei opt la închisoare, acum, Curtea Suprema judeca recursul. Daca instanta suprema va respinge recursul, atunci unii dintre cei opt vor fi închisi. Pe 11 februarie, procurorii au cerut  inculpatilor sa nu paraseasca tara, dar judecatorii au respins masura. La termenul din 5 martie dosarul a fost amânat din cauza unui viciu de procedura privind citarea uneia dintre partile din dosar.

În noiembrie 2012, Curtea de Apel Bucuresti i-a condamnat la 40 de ani de închisoare pe cei opt grei ai fotbalului românesc. În motivarea Curtii de Apel, judecatorii spun ca cei opt au fost condamnati pentru ca au avut o activitate infractionala intensa si au adus prejudicii consistente statului. „Inculpatul Becali Ioan a fost initiatorul si principalul beneficiar, împreuna cu Becali Victor, al acestei activitati ilicite, în cadrul careia inculpatul Borcea Cristian a avut o contributie esentiala”, se mentioneaza în motivare.

40 de ani de închisoare la Curtea de Apel

Curtea de Apel Bucuresti a decis, în 12 noiembrie 2012, condamnarea lui George Copos, principal actionar al FC Rapid, la cinci ani de închisoare si interzicerea unor drepturi pentru patru ani pentru înselaciune în forma continuata. Copos a mai primit un an si sase luni pentru evaziune fiscala. În sentinta data, judecatorii au retinut, în fiecare caz, pedeapsa cea mai mare, respectiv cinci ani de închisoare cu executare pentru Copos.

Presedintele clubului Gloria Bistrita, Jean Padureanu, a primit trei ani de închisoare si trei ani interzicerea unor drepturi, pentru înselaciune cu consecinte deosebit de grave, decizie cu suspendare timp de cinci ani. Padureanu a mai primit doua pedepse de doi ani pentru spalare de bani si înca una de trei ani pentru înselaciune în forma continuata, iar pentru evaziune fiscala înca un an si jumatate de închisoare.

Fostul vicepresedinte al clubului Otelul Galati, Mihai Stoica, în prezent managerul general al FC Steaua, a fost condamnat la patru ani cu executare si interzicerea unor drepturi pentru trei ani, pentru înselaciune cu consecinte deosebit de grave. El a mai primit doua pedepse cu închisoare de doi ani pentru spalare de bani.

Fostul presedinte executiv al FC Dinamo, Cristian Borcea, a fost condamnat la sapte ani de închisoare si interzicerea unor drepturi timp de sase ani, pentru înselaciune cu consecinte deosebit de grave. El a mai primit un an si noua luni de închisoare pentru evaziune fiscala si doua pedepse a câte doi ani si jumatate pentru spalare de bani.

La rândul sau, pe lânga cei opt ani de închisoare cu executare si sapte ani de interzicere a unor drepturi pentru înselaciune, fostul impresar Ioan Becali a mai fost condamnat la un an si noua luni pentru evaziune fiscala si a mai primit doua pedepse a câte doi ani si noua luni pentru spalare de bani.

Fratele acestuia, Victor Becali, pe lânga cei sapte ani de închisoare cu executare si sapte ani interzicere a unor drepturi, pentru înselaciune, a mai primit un an si noua luni pentru evaziune fiscala si doua pedepse a câte doi ani si noua luni pentru spalare de bani.

Fostul international si impresar Gheorghe Popescu a primit trei ani de închisoare si interzicerea unor drepturi timp de doi ani, pentru înselaciune, decizie cu suspendare timp de cinci ani. El a mai fost condamnat cu câte un an pentru evaziune fiscala si spalare de bani.

Fostul actionar al FC Dinamo, Gheorghe Netoiu, a fost condamnat la trei ani de închisoare si interzicerea unor drepturi timp de doi ani, pentru înselaciune, decizie cu suspendare timp de cinci ani. Netoiu a mai primit pedepse de câte un an pentru evaziune fiscala si spalare de bani.

Initial, Tribunalul Bucuresti i-a achitat, în 3 aprilie 2012, pe toti cei opt inculpati din dosarul transferurilor de jucatori.

Decizia însa a fost contestata de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie la Curtea de Apel Bucuresti, care în 12 noiembrie a pronuntat sentinta. Toti cei opt oameni de fotbal au contestat decizia Curtii de Apel Bucuresti la instanta suprema, care va da o sentinta definitiva în acest dosar.

Cei opt oameni de fotbal au fost deferiti justitiei în 2 octombrie 2008, de catre procurorii Directiei Nationale Anticoruptie, în legatura cu efectuarea de tranzactii ilegale la transferurile unor fotbalisti catre cluburi din strainatate, ceea ce a produs un prejudiciu total de aproape 1,5 milioane de dolari în dauna statului si de peste 10 milioane de dolari în dauna a patru cluburi de fotbal.

În rechizitoriul DNA sunt prezentate 12 transferuri ale unor fotbalisti români efectuate de la cluburile Dinamo Bucuresti, Rapid Bucuresti, Gloria Bistrita si Otelul Galati catre cluburi din strainatate, în perioada 1999 – 2005.

Este vorba despre transferurile jucatorilor Cristian Dulca – realizat în ianuarie 1999, de la clubul de fotbal Rapid Bucuresti la clubul sud-coreean Pohang Steelers, Iulian Arhire – de la clubul Otelul Galati la Pohang Steelers, realizat în martie 1999, Cosmin Contra – de la Dinamo la Deportivo Alaves, realizat în iunie 1999, Ionel Ganea – de la clubul de fotbal Gloria Bistrita la VfB. Stuttgart, din iulie 1999, Paul Codrea – de la Dinamo Bucuresti (împrumutat la FC Arges Dacia Pitesti) la Genoa Cricket and Spa din Italia, realizat în ianuarie 2001, Florin Cernat – din februarie 2001, de la Dinamo Bucuresti la Dinamo Kiev din Ucraina, Bogdan Mara – din iulie 2001, de la Dinamo Bucuresti la Deportivo Alaves, Nicolae Mitea – din august 2003, de la Dinamo la Ajax Amsterdam, Lucian Sânmartean – din august 2003, de la Gloria Bistrita la Panathinaikos Atena, Florin Bratu – din septembrie 2003, de la Rapid Bucuresti la Galatasaray Istanbul, Dan Alexa – de la Dinamo Bucuresti la Guoan Beijing, în Republica Populara Chineza, realizat în luna iunie 2004 si Adrian Mihalcea – din iulie 2005, de la Dinamo Bucuresti, la Chunnam Dragons din Coreea de Sud. Biro Attila, gandul.info

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie