Necesarul investitional în toate sectoarele energetice din România se ridica la 3 – 4 miliarde euro pe an – Mariana Gheorghe

 

Necesarul investitional în toate sectoarele energetice din România se ridica la 3 – 4 miliarde euro pe an, principalele companii care ar putea sa investeasca aceste sume fiind multinationalele, a declarat CEO OMV Petrom, Mariana Gheorghe, joi, la lansarea Pactului pentru energie.

Mariana Gheorghe

Mariana Gheorghe

‘Din calculele noastre, necesarul investitional al domeniului energetic din România este de 3 – 4 miliarde euro, anual, în toate sectoarele. Aceste investitii ar putea fi realizate datorita componentei multinationalelor, dar si a capitalului de stat, care se poate reforma, se poate dezvolta eficient’, a afirmat Mariana Gheorghe.

Oficialul OMV Petrom a adaugat ca pentru realizarea investitiilor, România are nevoie de o strategie energetica pe termen lung, un cadru legislativ si de reglementare stabil si de un mediu prietenos investitiilor.

‘Este nevoie de un cadru legislativ si de reglementare pentru încurajarea investitiilor, un cadru predictibil si stabil. Sustinem nevoia unei strategii nationale coerente în domeniul energetic pe termen lung. În afara de cadrul legislativ si strategia nationala, este necesar un act public mult mai prietenos investitiilor’, a adaugat Mariana Gheorghe.

Academia Româna a lansat miercuri „Pactul pentru energie”, document care reprezinta o sinteza a principiilor pe care mediul academic si cel de afaceri le considera prioritare pentru sectorul energetic. Documentul a fost elaborat sub egida Academiei Române, cu participarea Universitatii Politehnice Bucuresti, Universitatii de Petrol-Gaze Ploiesti, Academiei de Studii Economice Bucuresti, Universitatii Bucuresti si a specialistilor din sectorul energetic, atât companii private cât si din companii cu capital majoritar de stat.

Pactul contureaza opt directii prioritare: cresterea securitatii energetice a României prin actiuni interne si externe; optimizarea unui mix de energie primara echilibrat si diversificat; eficienta energetica, energii regenerabile si protectia mediului; promovarea unor mecanisme adecvate pentru protectia consumatorului vulnerabil; sustinerea activitatii de cercetare-dezvoltare si de educatie profesionala; crearea unui cadru legislativ si de reglementare functional, stabil si predictibil, favorabil investitiilor; asigurarea guvernantei corporative a companiilor de stat în baza principiilor unei piete energetice functionale; cresterea importantei României ca actor pe piata energetica europeana. agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie