Consiliul Investitorilor Straini considera ca revenirea la 19% a TVA ar fi benefica pentru bugetul de stat

 

Consiliul Investitorilor Straini (FIC) considera ca economia si, prin urmare, bugetul de stat, ar beneficia daca actuala cota de TVA ar fi redusa la 19%, cum era initial, se arata în Cartea Alba a FIC pentru 2013.

tva 19 sau 24‘România are una dintre cele mai mari cote de TVA din UE, 24%, ca urmare a majorarii acesteia în anul 2010. FIC considera ca economia si, prin urmare, bugetul de stat, ar beneficia daca aceasta cota de TVA ar fi redusa la 19%, cum era initial. Totodata, pentru a reduce evaziunea fiscala în materie de TVA ar trebui micsorata cota de TVA pentru alimentele de baza, fructe si legume’ se arata în document.

Potrivit FIC, o alta masura bine-venita legata de TVA ar fi reintroducerea amânarii platii TVA pentru importurile din afara UE pâna când bunurile ajung la utilizatorul final. Acest lucru ar oferi beneficii semnificative fluxului de numerar pentru afaceri, si, prin urmare, ar încuraja cresterea economica.

‘Nou-introdusul sistem de TVA la încasare, care aduce beneficii pentru unii contribuabili, produce totusi dificultati unor contribuabili neeligibili, care nu pot pretinde drepturi de deducere privind tranzactiile similare cu cele ale contribuabililor eligibili. Prin urmare, sistemul ar trebui sa fie optional, iar contribuabilii neeligibili ar trebui sa aiba drepturi depline de deductibilitate’, se spune în document.

De asemenea, FIC arata ca dezvoltarea sistemului de pensii private este benefica din moment ce destinde povara sistemului de stat care este depasit.

‘Sistemul de pensii private obligatorii (Pilonul II) trebuie protejat prin mentinerea calendarului existent de transfer al contributiilor sociale catre fondurile de pensii private. Deductibilitatea pentru contributiile la pensiile private ( (Pilonul III) ar trebui majorata la 1.000 euro / an’, se spune în document. capital.ro.

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie