Lucrezi la computer? Sefii te-ar putea spiona

 

Companiile românesti au început sa îsi evalueze angajatii cu ajutorul solutiilor software de monitorizare a calculatoarelor. Cel putin 500 de firme si probabil 10.000 de angajati care lucreaza la computer sunt monitorizati asupra felului în care utilizeaza computerul, în interesul firmei sau în interes personal.

computer-controlatCea mai utilizata metoda software este cea prin care se raporteaza timpii folositi de angajat în interes personal pe computerul companiei, gen aplicatia Cyclope, lansata în România înca din 2003. Dan Gurghian, business development manager Amplusnet România, firma care a lansat aplicatia de monitorizare a declarat pentru Capital: „Momentan peste 500 de companii din România folosesc aplicatia Cyclope pentru a evalua modul în care sunt utilizate calculatoarele de catre angajati. Cei mai mici clienti monitorizeaza 3 angajati, iar cei mai mari peste 1000 de angajati. Firmele sunt din diverse arii de activitate de la servicii, distributie, farma, logistica, presa, turism, auto, it/software. Practic orice companie în cadrul careia se folosesc computere în scop productiv poate considera oportunitatea unei astfel de solutii, indiferent de numarul de angajati”.

În acest sens, companiile care au apelat la solutiile de monitorizare au înregistrat o crestere a productivitatii angajatilor în medie de o ora/zi pentru fiecare angajat. Alte beneficii obtinute în urma implementarii aplicatiei sunt cresterea securitatii datelor confidentiale, a controlului asupra activitatii pe calculatoare si îmbunatatirea sistemului de evaluare a angajatilor.

Dan Gurghian precizeaza ca „Cyclope respecta în totalitate legislatia din România cu privire la culegerea datelor cu caracter personal – Legea 677/2011 . Asta deoarece Cyclope nu preia date cu caracter personal si ca urmare, nu intra sub incidenta acestei legi. Mai concret, Cyclope nu înregistreaza continutul email-urilor, al site-urilor accesate, al conversatiilor de pe chat, al documentelor sau al aplicatiilor utilizate de angajati” .Aplicatia afiseaza numai numele site-urilor sau al ferestrelor în care lucreaza angajatul (ex. Word, Excel, AutoCAD, etc) si durata de utilizare a fiecareia în parte.Gabriela Tinteanu, capital.ro.

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie