Despre obligatia de pastrare a secretului bancar

 

Potrivit art. 7 alin. (3) din Legea nr. 656/2002, republicata, secretul profesional si bancar la care sunt tinute entitatile raportoare nu este opozabil Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor. Personalul Oficiului are obligatia de a nu transmite informatiile primite in timpul activitatii decat in conditiile legii.

secret-bancar3Obligatia se mentine si dupa incetarea functiei pe o perioada de 5 ani (art. 25 din Legea nr. 656/2002, republicata). Informatiile in legatura cu sesizarile primite sunt prelucrate in cadrul Oficiului in regim de confidentialitate.

Prin O.U.G. nr. 99/2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului, cu modificarile si completarile aduse prin Legea nr. 227/2007, s-a stabilit ca institutia de credit este obligata sa pastreze confidentialitatea asupra tuturor faptelor, datelor si informatiilor referitoare la dispozitia sa, care privesc persoana, proprietatea, activitatea, afacerea, relatiile personale sau de afaceri ale clientilor ori informatii referitoare la conturile clientilor, la serviciile prestate sau la contractele incheiate cu clientii [art. 111 alin. (1) din O.U.G. nr. 99/2006].

Institutiile de credit sunt obligate sa furnizeze informatii de natura secretului bancar, dupa inceperea urmaririi penale impotriva unui client, la solicitarea scrisa, a procurorului sau a instantei judecatoresti ori, dupa caz, a organelor de cercetare penala, cu autorizarea procurorului (art. 114 din O.U.G. nr. 99/2006).

Nu se considera incalcari ale obligatiei de pastrarea a secretului bancar furnizarea de date si informatii entitatilor apartinand grupului din care face parte institutia de credit, necesare pentru organizarea supravegherii pe baza consolidata si pentru combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului [art. 115 lit. e) din O.U.G. nr. 99/2006].

Persoanele abilitate sa solicite si sa primeasca informatii de natura secretului bancar sunt obligate sa pastreze confidentialitatea acestora si le pot utiliza numai in scopul pentru care le-au fost furnizate potrivit legii (art. 116 din O.U.G. nr. 99/2006).

Potrivit Ordinului 1250/6/2003 privind procedura de transmitere de catre banci – persoane juridice romane si sucursalele din Romania ale bancilor – persoane juridice straine a informatiilor referitoare la conturile deschise si/sau inchise de titularii acestora, functionarii publici din cadrul Ministerului Finantelor Publice, inclusiv persoanele care nu mai detin aceasta calitate, sunt obligati sa pastreze secretul asupra informatiilor pe care le detin ca urmare a exercitarii atributiilor de serviciu, referitor la transmiterea informatiilor legate de conturile clientilor bancilor.

* Acest fragment reprezinta un extras din lucrarea Spalarea banilor.Pentru mai multe detalii a se vedea Spalarea banilor, Remus Jurj-Tudoran, Dan Drosu Saguna, Editura C.H.Beck 2013.
Georgiana Matache, infolegal.ro.

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie