Victor Ponta afirma ca varianta suprataxarii celor din mediul privat nu se ia in calcul

 

Premierul Victor Ponta nu ia în calcul varianta aplicarii taxei de solidaritate si în mediul privat. Solicitat sa comenteze declaratiile facute recent de catre ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu, care preciza ca au existat discutii în USL privind posibilitatea ca salariile mai mari de 1.000 de euro din mediul privat sa fie suprataxate, Ponta a precizat ca a existat discutia despre taxa de solidaritate în ianuarie.
victor ponta7   „Daca ma întrebati despre acea taxa de solidaritate, nu cred ca în decembrie, cred ca în ianuarie am discutat-o, inclusiv cu cei de la FMI. Când o sa avem o decizie, o anuntam”, a raspuns Ponta.
Întrebat daca taxa discutata în ianuarie îi privea si pe cei din mediul privat, Ponta a raspuns: „A fost o discutie apropo de faptul ca ar fi constitutional sau neconstitutional. Or atât timp cât salariile – a spus Curtea ca au fost taiate doar la bugetari, ca doar nu am taiat salariile la privati – la fel ar fi în continuare”.
Ponta a spus ca problema principala tine de diferenta dintre salariile celor din mediul bugetar.
„Problema principala aici e cât de mare e diferenta între cel mai mare venit din zona bugetara, mai ales din zona companiilor si autoritatilor care sunt majoritar de stat, si cel mai mic venit si acolo evident ca între 18-20.000 de lei lunar si 800 de lei lunar, e mult prea mare diferenta. Despre asta discutam, o sa cautam, avem timpul necesar sa gândim o solutie de echilibrare”, a spus Ponta.
Întrebat daca ia în calcul în continuare varianta ca angajatii din mediul privat sa fie suprataxati, Ponta a replicat: „Nu. E clar acum?”.
Vice-premierul si ministrul de Finante, Daniel Chitoiu, a admis, sâmbata, ca la sfârsitul lui 2012 în coalitia de guvernare s-a discutat despre suprataxarea tuturor celor care obtin venituri, inclusiv privatii, aratând ca în USL nu s-a ajuns la o decizie si ca în acest moment subiectul este înschis.
Întrebat daca a avut la un moment dat în discutie un proiect care privea suprataxarea nu doar a bugetarilor, ci si a privatilor, Chitoiu a raspuns: „Da, am discutat”.
„La sfârsitul anului trecut s-a luat în discutie acest lucru, dar de atunci nu am mai luat în discutie si nici nu am mai facut calcule sau analize”, a precizat Chitoiu, citat de Mediafax.
Întrebat daca s-a discutat pe varianta suprataxarii celor din mediul privat, Chitoiu a raspuns: „Da, dar atunci a fost în discutie ca suprataxarea sa fie pentru toti care realizeaza venituri, dar nu s-a stabilit limita minima la vremea respectiva. Era vorba de cifra bruta sau cifra neta, peste 1.000 de euro”.
Chitoiu a precizat ca în USL nu s-a ajuns la luarea unei decizii politice prin care toti cei care obtin venituri sa fie suprataxati.
„Guvernul USL aplica programul de guvernare aprobat în Parlament. Toate politicile publice si economice se iau prin decizie politica la nivelul USL. La nivelul USL nu s-a ajuns la o decize politica astfel încât sa implementam acest proiect”, a spus Chitoiu.
El a precizat, raspunzând unei întrebari, ca premierul Victor Ponta nu i-a cerut sa reia discutiile pe marginea acestui proiect de suprataxare, subliniind ca subiectul este „deocamdata închis”.
* Antonescu: „Am respins din principiu ideea supraimpozitarii, nu cred ca va fi readusa în discutie”
Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat ca ideea supraimpozitarii veniturilor bugetarilor sau a celor din mediul privat a facut obiectul discutiilor din USL si a fost respinsa de liberali, apreciind ca nu crede ca subiectul va mai fi reluat.
„Noi am respins în principiu ideea supraimpozitarii, în primul rând cu gândul la sectorul privat. A fost un subiect de discutie care s-a închis de mult si destul de repede (…) Nu s-a pus problema, nu s-a acceptat, nu s-a decis niciodata în USL supraimpozitarea nici la bugetari, cu atât mai putin la privati”, a declarat Antonescu.
El a precizat ca au existat discutii pe acest subiect si în timpul Guvernului Ponta I, în contextul gasirii unor solutii pentru a fi acoperite nevoile bugetare.
„În gama asta de diverse solutii s-a discutat si despre o asemenea ipoteza (…) Dar astea sunt lucruri asupra carora s-a decis destul de clar”, a mai sustinut liderul PNL.
Antonescu a mai sustinut ca nu are niciun „indiciu” ca premierul sau altcineva din USL ar dori sa readuca subiectul în discutie. bursa.ro.

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie