Un sondaj INSCOP dezvaluie ca majoritatea românilor sunt nemultumiti de sistemul sanitar si au dat bani sau cadouri personalului medical

 

Majoritatea românilor sunt nemultumiti de sistemul sanitar, au dat bani sau cadouri personalului medical, în principal din proprie initiativa, considera ca medicii sunt prost platiti si ca statul trebuie sa asigure medicamente compensate, arata barometrul de opinie ‘Adevarul despre România’ realizat de INSCOP Research.

sondajPotrivit cercetarii, 36,5% dintre români considera ca au o stare de sanatate buna, 45,9% raspund ca sanatatea lor este nici buna, nici proasta, iar 14,5% dintre respondenti spun ca au o stare de sanatate proasta. 3,1% nu stiu sau nu raspund.

În ceea ce priveste sistemul de sanatate, 44,3% dintre respondenti se declara nemultumiti, iar 15% foarte nemultumiti. Doar 34,6% dintre români sunt multumiti de sistemul de sanatate, 3,9% declara ca sunt foarte multumiti, în timp ce 2,2% nu stiu sau nu raspund.

Întrebati daca au dat vreodata bani sau cadouri personalului medical, 63% dintre români raspund afirmativ, 32% negativ, iar 5% nu stiu sau nu raspund. Dintre cei care declara ca au dat cadouri sau bani, 66,6% spun ca au dat din proprie initiativa, 31,4% ca li s-a cerut. 2% constituie non-raspunsuri.

57,6% dintre respondenti considera ca, daca vor tratament de calitate, trebuie sa dea bani la medic, iar 42,4% resping aceasta idee. Totodata, 49,4% sunt de parere ca sistemul medical este printre cele mai grav afectate de coruptie, în timp ce 50,6% cred ca situatia nu este diferita de alte sisteme publice.

Majoritatea românilor (87,7%) este de acord cu ideea ca statul trebuie sa asigure medicamente compensate si cu ideea potrivit careia conditiile din spitalele românesti sunt proaste (86,9%). 54,2% dintre respondenti considera ca deficitul de medicamente si dotarile insuficiente din spitale au drept cauza lipsa banilor, iar 45,8% pun aceasta situatie pe seama faptului ca se fura. Majoritatea respondentilor cred ca medicii sunt prost platiti (73,5%) si bine pregatiti (64%), iar 77,1% spun ca au întâlnit medici în România care îsi fac datoria cu seriozitate.

În privinta cauzelor care îi determina pe medici sa plece în strainatate, 58,7% dintre respondenti au mentionat salariile mici, 19,1% lipsa conditiilor din spitalele noastre, 10,4% dorinta de a munci în alta tara si 5,7% dificultatea de a avansa în cariera în România. 1,6% au indicat alta cauza, iar 4,4% nu au stiut sau nu au raspuns la aceasta întrebare.

Darie Cristea, sociolog, coordonator programe INSCOP Research sustine ca aproape 60% dintre respondenti declara ca sunt nemultumiti sau foarte nemultumiti de sistemul de sanatate – 44,3% se declara nemultumiti, iar 15% foarte nemultumiti -, 34,6% dintre români sunt multumiti si 3,9% declara ca sunt foarte multumiti.

‘Teoretic, ar trebui sa fie un semnal de echilibru daca o treime din populatie este multumita de unul dintre cele mai criticate sisteme publice din ultimii 23 de ani. Daca ne gândim ca putin peste o treime din aceeasi populatie declara ca are o stare buna de sanatate, deci este posibil sa nu fi avut prea mult contact cu sistemul respectiv, constatam ca nemultumirile se concentreaza tocmai la beneficiarii reali ai sistemului de sanatate, cei care, pâna la urma, îl cunosc cel mai bine în urma contactului nemijlocit’, afirma Cristea.

Sondajul a fost realizat de INSCOP Research la comanda cotidianului Adevarul în perioada 20-28 aprilie 2013 pe un esantion de 1.050 persoane si este reprezentativ pentru populatia României de 18 ani si peste 18 ani. Eroarea maxima admisa a datelor este de a 3%, la un grad de încredere de 95%, esantionul fiind de tip multi-stratificat, probabilistic. agerpres.ro.

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie