Privatizarea CFR Marfa.Una din companiile participante la licitatie,reprezentata de un condamnat pentru spalare de bani si frauda

 

Firma americana OmniTRAX a venit de mâna cu Philip Bloom, închis pentru spalare de bani si frauda în Irak.

cfr-marfaUna dintre cele trei firme care s-a înscris pentru cumpararea pachetului majoritar de actiuni la CFR Marfa este compania OmniTRAX, reprezentata la licitatie de Philip Bloom, un american condamnat pentru spalare de bani si frauda. Acesta a lucrat în România si a fost implicat în mai multe privatizari dupa 1990.

Philip Bloom a fost condamnat în 2007 la patru ani de închisoare si la plata unor despagubiri în valoare de 3,6 milioane de dolari, informeaza site-ul Sursa zilei.  A fraudat Autoritatea Provizorie a Coalitiei din Irak, prin trucarea de licitatii, mituirea oficialilor si însusirea unor sume de bani.  Bloom fost cercetat si de DIICOT pentru spalare de bani pentru ca s-a banuit ca o parte din sumele fraudate au trecut prin conturi din România.

Trei competitori la start

OmniTRAX este una dintre cele mai mari firme din America de Nord  furnizoare de servicii de management pentru industria feroviara, care administreaza 16 linii ferate regionale ce deservesc zece state din SUA si trei provincii canadiene, potrivit site-ul companiei. Mai mult, compania administreaza portul din Churchill, de pe coasta de Vest a Golfului Hudson.În afara de firma americana în competitie au mai intrat doua firme din România – Grup Feroviar Român  si Transferoviar Grup, în asociere cu Donau-Finanz GmbH & Co KG Austria.

Grup Feroviar Român, detinuta de Gruia Stoica si Vasile Didila, este o societate cu capital social integral privat, care presteaza servicii de transport feroviar de marfuri si servicii conexe transportului feroviar. GFR exploateaza un parc de 8.000 de vagoane si 260 de locomotive. în asociere cu CFR Marfa în societatea Rolling Stock, GFR a înregistrat, în 2012, un profit de 4,5 milioane euroTransferoviar Grup este o companie înfiintata în 2003, al carei obiect de activitate este asigurarea serviciilor de transport,logistica feroviara si manevra feroviara de marfa, gestionarea de infrastructura feroviara, constructia de cai ferate, drumuri si autostrazi. Donau-Finanz GmbH & Co KG Austria este un fond de investitii de traditie din Austria fondat în 1957, administrând active de peste doua miliarde de euro în domenii cum ar fi managementul activelor, investitii, fuziuni si achizitii, restructurari, dezvoltare rezidentiala.

Curatata de datorii

CFR Marfa are datorii catre stat în valoare de 1,5 miliarde lei, însa acestea vor fi sterse

în momentul în care compania va fi privatizata, potrivit ministrului transporturilor Relu Fenechiu. Acesta a mai spus ca demersurile pentru realizarea acestei operatiuni au fost deja realizate, exista acordul de principiu din partea institutiilor financiare internationale si al Comisiei Europene. Restul de peste 500 de milioane de lei, suma pe care CFR Marfa o datoreaza catre alte entitati, va ramane la companie, banii urmand sa fie achitati de noul cumparator si de Ministerul Transporturilor,proportional cu pachetul de actiuni detinut de fiecare dintre cele doua parti. Licitatia pentru pachetul de 51% din actiunile CFR Marfa va porni de la un pret de 798,05 milioane lei, se arata in anuntul de privatizare lansat astazi de Ministerul Transporturilor.Daniela Ivan, jurnalul.ro.

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie