Reprezentanti MOL: Grupul nostru nu intentioneaza sa încheie niciun angajament cu NIS pentru activitatile de explorare si productie în România

 

Grupul ungar MOL nu va încheia niciun acord cu compania petroliera sârba NIS, controlata de grupul rus Gazprom, în domeniul activitatilor de explorare si productie de petrol si gaze în România.

rafinarie MOL„Grupul MOL este hotarât sa îsi continue strategia de dezvoltare pe termen lung în România, atât pe sectorul de upstream, cât si în downstream (rafinare, distributie si marketing – n.r.). În acest context, grupul MOL doreste sa clarifice ca nu intentioneaza sa încheie niciun angajament cu NIS pentru activitatile de explorare si productie în România”, au afirmat reprezentantii MOL.

Directorul general al companiei sârbe, Kiril Kravchenko, a declarat la începutul lunii mai, pentru revista ungara Figyelo, ca NIS si MOL ar avea intentia sa înfiinteze o companie mixta în România pentru activitati upstream (explorare si productie).

MOL este prezent pe piata carburantilor din România printr-o retea de 137 de benzinarii.

MOL a câstigat în 2010 licente de explorare pentru trei perimetre în vestul României, într-un parteneriat cu Expert Petroleum, în care grupul ungar detine 70% din drepturi. În 2011, cele doua companii au încheiat cu Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) acorduri de concesiune pentru cele trei perimetre.

NIS a anuntat anul trecut ca vizeaza dezvoltarea unei retele de 120 de benzinarii în România pâna la finele lui 2014.

Compania detinea la sfârsitul anului trecut în România 5 statii de alimentare, în judetele Sibiu, Arad si Bihor. În acest an, NIS a început lucrarile la alte doua benzinarii sub sigla Gazprom situate pe autostrada Bucuresti-Pitesti, potrivit ZF.

În 2011, firma canadiana East West Petroleum a încheiat un acord cu NIS pentru explorarea a patru blocuri petrolifere din vestul României, din judetele Bihor si Timis. Conform acordului anuntat atunci, NIS urma sa finanteze toate lucrarile, inclusiv cele de foraj, revenindu-i 85% din drepturile comerciale.

NIS a fost preluata în 2009 de la guvernul sârb de Gazprom Neft, parte a grupului rus Gazprom.

România importa de la Gazprom, prin intermediari, aproape 20% din necesarul de gaze, la preturi de trei ori mai mari comparativ cu gazele extrase intern.mediafax.ro.

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie