Coplata la externare nu acopera nici macar cheltuielile cu materialele consumabile
La mai bine de o luna de la introducerea coplatii la externarea din spital, managerii unitatilor spitalicesti spun ca banii adunati de la pacienti sunt foarte putini si ca nu acopera nici macar cheltuielile cu materialele consumabile.
Suma colectata depinde foarte mult de profilul spitalului. Spre exemplu, daca la Spitalul Universitar de Urgenta din Bucuresti (SUUB) s-au adunat aproape 1.500 de lei din coplata, la Institutul Clinic Fundeni suma a trecut de 20.000 de lei în doar o luna.
„La noi în spital s-au strâns 1.496 de lei de la pacientii externati în regim de spitalizare continua. Este o suma foarte mica, dar nu ne asteptam sa strângem prea multi bani având în vedere ca suntem un spital de urgente. Spre exemplu, de când a fost implementata coplata, am externat 5.700 de pacienti în regim de spitalizare continua, dar numai o parte dintre acestia au platit“, a declarat pentru „Adevarul“ profesorul Catalin Cârstoiu, managerul spitalului.
În opinia acestuia, încasarile unitatii sanitare pe care o conduce ar putea fi similare cu cele de la Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca din Capitala. „Vom strânge între 15.000 si 20.000 de lei pe an, dar ramâne de vazut ce vom face cu ei“, a continuat profesorul Cârstoiu.
Peste 2.000 de pacienti au platit taxa la Fundeni
La Institutul Clinic Fundeni din Capitala, situatia este alta: 2.179 de pacienti au achitat taxa la externare în prima luna de la intrarea în vigoare a coplatii. Totusi, spune managerul Carmen Orban, colecta este sub estimarile conducerii spitalului.
„Ne asteptam ca taxa sa fie platita de 40 – 45% din pacienti, dar procentul celor care au achitat coplata la externare a fost de 33%. Cei aproape 22.000 de lei pe care îi avem din coplata nu au fost înca investiti, urmeaza sa achizitionam materiale sanitare. Important este ca pâna acum nu s-a întâmplat sa refuze vreun pacient sa achite coplata“, a explicat pentru „Adevarul“ doctorul Carmen Orban.
Nici la Institutul de Boli Infectioase „Matei Bals“ din Capitala nu s-au strâns foarte multi bani. „Doar 5.000 de lei, în conditiile în care sunt foarte putini cei care platesc la noi, mai ales ca derulam si program national (de HIV/SIDA, n.r.) si avem si compartiment de pediatrie. Acesti pacienti sunt exceptati de la coplata“, a precizat si profesorul Adrian Streinu-Cercel. În ce vor fi investiti banii? Ei ar putea fi redirectionati catre restaurantul spitalului, care este acum în constructie. „Avem ce face cu ei. Orice venit în plus conteaza“, a completat profesorul Streinu-Cercel.
Sume mici colectate si în teritoriu
Nici la spitalele din tara, sumele încasate de la pacienti nu sunt mai mari, spun managerii unitatilor medicale. Spre exemplu, Spitalul Judetean de Urgenta din Timisoara a avut încasari de numai 1.000 de lei, iar Spitalul Judetean de Urgenta din Cluj a colectat 14.250 de lei. „Asteptam sa se strânga o suma mai mare pentru a putea stabili modul de utilizare a banilor. Am vrea sa cumparam de aceasta suma hârtie pentru ca folosim foarte multa la scrisori medicale si retete, dar si materiale sanitare“, a explicat directorul Spitalului Judetean din Cluj, Monica Costin.
În Galati, cel mai mare spital a reusit sa colecteze pâna acum 8.000 de lei. În schimb, Spitalul Judetean de Urgenta Alba a încasat 2.560 de lei, taxa stabilita de administratie fiind însa de 5 lei la externare.
Spitalul din Roman a strâns doar 225 de lei Coplata este considerata la Ialomita un mare dezavantaj, deoarece, în opinia medicilor de aici, sistemul este ineficient. Dupa toate calculele, în contul Spitalului Judetean Ialomita suma maxima intrata ar fi de 4.000 de lei lunar. „Cu acesti bani nici vorba sa se poata plati furnizori sau alte facturi“, a precizat dr. Adrian Berbece, directorul economic al spitalului din Slobozia. „Suma colectata în urma coplatii nu are nicio reprezentare semnificativa în bugetul unitatii. Cu 500 de lei reusesc sa cumpar vreo cinci topuri de hârtie pentru xerox“, a declarat si dr. Romulus Serban, managerul Spitalului Judetean de Urgenta Calarasi.
Conducerea Spitalului Judetean „Sf. Pantelimon“ din Focsani sustine ca de la introducerea coplatii unitatea este pe pierdere. Asta pentru ca aici coplata a functionat si pâna la 1 aprilie, taxa de externare fiind însa de 15 lei. Acum, managerii spitalului au fost nevoiti sa o micsoreze la 10 lei. Astfel, în cursul lunii aprilie la bugetul unitatii s-a strâns suma de 4.690 de lei. „Banii vor fi folositi pentru achizitionarea de aparatura medicala“, a precizat Alina Pelin, purtator de cuvânt al Spitalului „Sf. Pantelimon“ din Focsani.
Spitalul Municipal Roman sta cel mai prost la capitolul colectari: în prima luna de coplata aici s-au strâns doar 225 de lei. Pe parcursul lunii aprilie, la Spitalul Roman au fost 45 de cazuri în care s-a perceput coplata, iar la Spitalul Judetean de Urgente „Sf. Ioan cel Nou“ din Suceava doar 244 dintre cele peste 4.000 de persoane externate. De exemplu, la sectiile de Psihiatrie si Neurochirurgie din acest spital în luna aprilie doar câte o sigura persoana a platit taxa la externare.
Cea mai mare unitate medicala din Maramures, Spitalul Judetean de Urgenta „Dr. Constantin Opris“ a reusit sa adune luna trecuta doar 4.640 de lei, adica mai putin de jumatate din cât spera conducerea. „Este mult sub asteptarile mele. Am avut un numar de 3.422 de persoane externate, din care doar 464 de platitori. Fiecare pacient a achitat 10 lei, deci am adunat putin peste 4.600 de lei. Eu personal credeam ca vom reusi sa adunam cel putin 10.000 de lei“, a spus si Sorina Pintea, managerul spitalului.
1.000 de lei, la Slatina
La Spitalul Judetean din Slatina au fost strânsi doar 1.000 de lei dupa ce conducerea unitatii a decis sa aplice nivelul minim, respectiv 5 lei de pacient. Romeo Stanculescu, directorul medical al spitalului, a precizat ca suma va ramâne în casieria unitatii timp de un an. „Planul conducerii este ca banii adunati într-un an, adica circa 10.000 de lei, sa fie utilizati la plata contravalorii apei si gunoiului pe o luna“, sustine directorul medical al spitalului.
Ce poti cumpara cu 1.500 de lei
Cei aproape 1.500 de lei încasati din coplata de Spitalul Universitar Bucuresti în prima luna de la introducerea acestei taxe echivaleaza cu un salariu mediu pe o luna. Cu acesti bani se poate achizitiona o masina de spalat al carei cost mediu este de 1.300 de lei, sau un aragaz performant care costa aproximativ 1.250 de lei. Un frigider cu congelator ajunge si la 1.400 de lei. Costurile tratamentelor în spital se ridica si la câteva mii de lei pentru un singur pacient, în unele situatii. Astfel, managerii de spitale sustin ca prefera sa astepte o perioada pentru a strânge mai multi bani ca sa-i poata investi în materiale sanitare si în aparatura medicala.
Nicolaescu: sistemul de coplata, evaluat la sfârsitul anului
Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, spune ca evaluarea modului în care coplata produce efecte în sistem va fi facuta abia la sfârsitul anului. În functie de rezultate, coplata va ramâne ca mecanism reglator în sistem sau va fi eliminata, a adaugat ministrul.
„În lunile urmatoare vom vedea daca se merita sau nu se merita sa avem coplata. Pe noi nu ne intereseaza sa aducem mai multi bani în spitale pe spinarea oamenilor, ci vrem sa descurajam internarile nejustificate. Mai precis, vrem sa intre în spital numai cine are nevoie“, a declarat Nicolaescu.
Potrivit acestuia, internarile începând cu 1 aprilie 2013 vor fi comparate cu cele din anul 2012 pentru a vedea daca numarul pacientilor a caror problema s-a rezolvat în spital s-a micsorat. „Daca pe anumite patologii care nu trebuiau sa fie internate chiar nu s-au internat bolnavi, înseamna ca am avut efectele pe care le-am scontat. Daca nu, va trebui sa gasim alta solutie“, a adaugat ministrul Sanatatii. Claudia Spridon, adevarul.ro.
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!