Adrian Nastase din nou în fata judecatorilor în dosarul Zambaccian. Procurorii cer condamnare cu executare

 

Înalta Curte de Casatie si Justitie (ÎCCJ) reia luni judecarea recursului declarat în dosarul Zambaccian, în care fostul premier Adrian Nastase a fost condamnat în martie 2012 la trei ani de închisoare cu suspendare, dar procurorii cer o sentinta cu executare. Astazi Adrian Nastase va da ochii cu judecatorii pentru prima data de când a fost eliberat.

adrian nastase 1Adrian Nastase a venit, luni, la instanta suprema, unde Completul de cinci judecatori va lua în discutie recursurile din dosarul „Zambaccian”, el declarând ca este convins ca achitarea dispusa de instanta de fond va fi reconfirmata.

Adrian Nastase si sotia lui, Dana, au ajuns în jurul orei 8.45 la Înalta Curte de Casatie si Justitie. Fostul premier a reafirmat ca este nevinovat si ca în dosarul „Zambaccian” au fost unite nenumarate alte dosare, de aceea au fost chestiuni de clarificat.

„Sunt absolut convins ca si în acest dosar, la fel cum s-a întâmplat si în cazul dosarului în care am fost achitat, probele care au fost evidente si la instanta de fond vor prevala si în aceste conditii, în recurs, achitarea va fi reconfirmata. Dosarul Zambaccian este un dosar în care au fost unite nenumarate resturi de dosare. Si de aceea au fost multe chestiuni de clarificat. Ele au fost clarificate pe fond si ca lucrurile acestea vor ramâne în acest fel”, a declarat Adrian Nastase la intrarea în sediul ICCJ.

Întrebat daca se teme ca se va întoarce dupa gratii, Nastase a raspuns ca „este bine sa asteptam decizia instantei”.

Adrian Nastase a venit însotit de sotia lui, Dana Nastase, si de fiul lui cel mare, Andrei.

Acesta este al doilea termen al procesului, dupa ce instanta suprema a amânat dosarul pe 8 aprilie, deoarece Adrian si Dana Nastase nu îsi angajasera un avocat, potrivit Agerpres.

În martie 2012, un complet de trei judecatori de la curtea suprema l-a condamnat pe Adrian Nastase la trei ani de închisoare cu suspendare pentru santaj si l-a achitat pentru infractiunea de luare de mita.

Magistratii au mai decis atunci achitarea sotiei lui Adrian Nastase, Dana Nastase, pentru infractiunile de complicitate la luare de mita si pentru spalare de bani si condamnarea la trei ani de închisoare cu suspendare pentru participatie improprie la folosirea la autoritatea vamala de documente false.

ÎCCJ a mai hotarât în cazul fostului sef al Inspectoratului de Stat în Constructii, Irina Jianu, achitarea pentru luare de mita, pentru spalare de bani, pentru participatie improprie la fals intelectual la legea contabilitatii si a stabilit încetarea procesului penal pentru participatie improprie la fals în înscrisuri sub semnatura privata, însa a decis condamnarea la trei ani de închisoare pentru participatie improprie la folosirea de documente false la autoritatea vamala.

De asemenea, completul de trei judecatori a ridicat sechestrul instituit pe imobilul din str. Zambaccian apartinând sotilor Nastase si a obligat-o pe Irina Jianu la plata unor sume de bani reprezentând prejudiciul constatat în dosar. În plus, instanta i-a obligat pe Adrian Nastase, Dana Nastase si Irina Paula Jianu la plata sumei de 60.000 de lei catre stat, reprezentând cheltuieli de judecata.

Fostul premier Adrian Nastase a fost trimis în judecata, pe 5 mai 2010, de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie în dosarul în care este acuzat de luare de mita privind bunurile din China, asa-numitul dosar „Zambaccian I”. Irina Jianu este învinuita de complicitate la dare de mita. Alina Costache, rtv.net

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie