Calitatea arhitectural-ambientala a cladirilor – masuri de crestere

 

In Monitorul Oficial nr. 255 din 8 mai 2013 a fost publicata Legea nr. 246/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 153/2011 privind masuri de crestere a calitatii arhitectural-ambientale a cladirilor.

casa veche in curs de reabilitareIn cadrul actului normativ se arata:

Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

Legea nr. 153/2011 privind masuri de crestere a calitatii arhitectural-ambientale a cladirilor, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 493 din 11 iulie 2011, cu modificarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

2. La articolul 4, litera c) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„c)lucrari de interventie pentru reabilitarea structural-arhitecturala a anvelopei cladirii, denumite in continuare lucrari de interventie – totalitatea lucrarilor stabilite prin proiectul tehnic elaborat cu respectarea proiectului initial de arhitectura si a caracteristicilor de culoare, materiale, detalii, stabilite de regulamentele de interventie pentru zonele de actiune prioritara prevazute la lit. e), sau, in cazul cladirilor clasate/in curs de clasare ca monumente istorice, a concluziilor studiului istoric de fundamentare si a proiectului de conservare-restaurare intocmit si avizat conform Legii nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, republicata, cu modificarile ulterioare.

Lucrarile de interventie privind reabilitarea structural-arhitecturala a anvelopei cladirilor se stabilesc prin proiectul tehnic elaborat de colective tehnice de specialitate coordonate de un arhitect cu drept de semnatura sau, in cazul cladirilor clasate/in curs de clasare ca monumente istorice, de un arhitect cu drept de semnatura inscris in Registrul specialistilor si/sau in Registrul expertilor si verificatorilor tehnici atestati de catre Ministerul Culturii si pot consta, dupa caz, in:“.

4. La articolul 8 alineatul (1), litera b) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

„b) stabilirea zonelor de actiune prioritara si elaborarea regulamentelor de interventie, in baza strategiei de dezvoltare si a planurilor de urbanism aprobate, precum si stabilirea termenelor specifice pentru indeplinirea masurilor de crestere a calitatii arhitectural-ambientale a cladirilor, pentru fiecare categorie de zone de pe teritoriul localitatii; pentru zonele cu cladiri clasate/in curs de clasare ca monumente istorice, pentru zonele de protectie a monumentelor istorice ori pentru zonele construite protejate aprobate in conditiile legii, regulamentele de interventie se avizeaza de catre Ministerul Culturii sau serviciile sale deconcentrate, dupa caz;“.

La articolul 8 alineatul (1), dupa litera e) se introduce o noua litera, litera e1), cu urmatorul cuprins:

„e1) avizarea lucrarilor de interventie in cazul cladirilor clasate/in curs de clasare ca monumente istorice si/sau aflate in zonele de protectie a monumentelor istorice ori in zone construite protejate;“.

La articolul 8 alineatul (2), litera a) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

„a) obligatiile care revin detinatorilor pentru cresterea calitatii arhitectural-ambientale a cladirilor prin executarea lucrarilor de interventie pentru reabilitarea structural-arhitecturala a anvelopei acestora; obligatia privind folosinta monumentului istoric, in cazul cladirilor monument istoric;“.

La articolul 9, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

„(2) La solicitarea scrisa a detinatorului notificat, depusa la autoritatea administratiei publice competente in termenul prevazut la art. 10, tinand seama de motivele invocate de acesta, precum si de concluziile notei tehnice de constatare si documentele tehnice prevazute de prezenta lege privind natura, complexitatea si amploarea lucrarilor de interventie necesare, primarul poate aproba, prin acord scris, majorarea corespunzatoare a termenului general prevazut la alin. (1), dar nu mai mult de 6 luni, respectiv de 12 luni in cazul cladirilor clasate/in curs de clasare ca monumente istorice, putand stabili si termene intermediare de control al executarii lucrarilor de interventie.“

Articolul 10 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 10
Detinatorii notificati au obligatia de a transmite primariei hotararea ori, dupa caz, acordul scris, prevazuta/prevazut la art. 8 alin. (1) lit. d), insotita/insotit de nota tehnica de constatare elaborata in conditiile prezentei legi, in termen de maximum 60 de zile de la data primirii notificarii, precum si de a instiinta primaria si inspectoratul judetean in constructii, iar in cazul cladirilor clasate/in curs de clasare ca monumente istorice si/sau amplasate in zonele de protectie a monumentelor istorice ori in zone construite protejate, de a instiinta serviciile deconcentrate ale Ministerului Culturii, cu privire la inceperea executarii lucrarilor de interventie, respectiv receptia la terminarea acestora, in conditiile legislatiei in vigoare privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii.“Georgiana Matache, infolegal.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie