Europarlamentarii au votat noi reguli in privinta confiscarii bunurilor provenite din activitati infractionale

 

Urmarirea si confiscarea banilor infractorilor poate fi mai importanta decat urmarirea infractorilor insisi, in contextul in care se confisca mai putin de 1% din veniturile ilicite, mentioneaza Parlamentul European intr-un comunicat de presa publicat recent. Comisia pentru libertati civile a votat noi reguli care faciliteaza inghetarea si confiscarea bunurilor provenite din activitati infractionale in UE, iar raportoarea Monica Macovei (Romania), de la Grupul Partidului Popular European (Crestin Democrat), a vorbit recent despre aceste propuneri.

monica macoveiCare sunt beneficiile cheie ale propunerii? Ar putea avea un impact asupra bugetelor nationale?

Monica Macovei: Vor exista beneficii pentru bugetele nationale, deoarece banii folositi in activitati infractionale vor fi recuperati. Daca nu facem acest lucru, acesti bani vor fi reinvestiti in criminalitatea organizata, vor fi poate spalati, deci pierduti pentru buget. Vor fi beneficii si pentru bugetul european. Este simplu: oamenii vor fi mai bogati, nu mai saraci.

Cat de importanta este coordonarea eforturilor intre statele membre si care este rolul Parlamentului European?

Monica Macovei: Sunt cazuri in care cineva are proprietati in alt stat membru. Statele trebuie sa coopereze atunci cand aceste proprietati urmeaza sa fie confiscate. Statele pot deja confisca proprietati dupa condamnare si trebuie sa consolidam acest lucru. Dar este foarte importanta introducerea confiscarii care nu este consecinta a condamnarii penale – in practica doar in cateva state in momentul de fata.

Daca bunurile provin din activitati infractionale, statul poate sa demonstreze acest lucru fara sa incerce neaparat sa inchida o persoana. Nu se urmareste condamnarea, ci doar confiscarea banilor; Acest lucru este mai important decat inchiderea infractorului si lasarea banilor murdari in circulatie.

Sunt voci care spun ca se incalca drepturile omului prin confiscarea bunurilor fara condamnare.

Monica Macovei: Textul propunerii trimite catre Articolul 6 din Conventia europeana a drepturilor omului, care garanteaza un proces corect si include si alte dispozitii. Confiscarea va fi decisa intotdeauna de un judecator si un tribunal. avocatnet.ro.

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie