Va incasa Oltchim asigurarea de 10 milioane de euro sau nu?

 

Oltchim a încheiat, începând din 2011, la Astra Asigurari, o polita de asigurare de 10 milioane de euro împotriva deficientelor managementului companiei, bani pe care, acum, îi solicita administratorii judiciari ai combinatului. Administratorii au trimis, pe 30 aprilie, solicitarea catre compania de asigurari, aratând ca au fost întrunite conditiile din polita de asigurare (management defectuos care a provocat pierderi companiei).

oltchimManagementul defectuos este una din cauzele care au condus la insolventa, au aratat, într-un raport, administratorii combinatului (Rominsolv si BDO Business Restructuring).

Contactat telefonic, Constantin Roibu, fostul director general al combinatului vâlcean, ne-a declarat: „Managementul defectuos nu este cauza reala a insolventei Oltchim. Raportul asupra cauzelor insolventei a fost facut doar ca sa fie gasit rapid un tap ispasitor. Asa ca, pentru a încasa polita, administratorii judiciari trebuie sa demonstreze în instanta ca managementul a fost defectuos si ca a adus pagube financiare pentru Oltchim”.
Întrebat de ce a simtit nevoia sa încheie o astfel de asigurare, domnul Roibu ne-a raspuns ca astfel de polite sunt uzuale în marile companii.

Ieri, Varujan Vosganian, ministrul Economiei, a declarat ca Oltchim este cu plata la zi a primelor de asigurare, de 3.000 de euro pe luna, polita cu Astra fiind reînnoita anual.
Domnia sa a precizat ca polita de asigurare a fost gasita în arhiva Oltchim în urma cu o luna si ca ar fi neverosimil ca Astra Asigurari sa refuze sa plateasca despagubirea pe motiv ca întreprinderea a beneficiat de un management bun.
Domnul Vosganian a subliniat: „Ar fi neverosimil sa ne spuna Astra ca nu sunt îndeplinite conditiile pentru a plati cele zece milioane de euro. Exista raportul administratorilor judiciari asupra cauzelor insolventei, în care se arata ca managementul a fost defectuos. Înteleg ca Astra s-a reasigurat la unele dintre cele mai mari companii din lume. În opinia mea, Astra joaca cartea sistemului de asigurari din România pentru ca rezolvarea problemei si onorarea politei ar putea sa sporeasca prestigiul domeniului de asigurari din tara noastra”.

Suma din plata politei de asigurare – sursa de finantare

Suma de 10 milioane de euro ar putea reprezenta una din sursele de finantare de care Oltchim are nevoie, a precizat Varujan Vosganian. La aceasta data, administratorii judiciari vor sa perfecteze discutiile cu traderii care pot oferi o finantare de 30 milioane de euro pentru combinat.
Ca sa poata functiona la o capacitate care sa asigure profitabilitatea, Oltchim are nevoie de 50 milioane de euro, a declarat ministrul Vosganian, Astfel ca, în afara de banii traderilor, ar mai fi nevoie de cele 10 milioane de euro din polita de asigurare si de înca 10 milioane de euro din proceduri de sale & lease-back, prin care instalatiile combinatului pot fi vândute si reînchiriate.

Ministrul Economiei a mentionat: „Orice implicare a institutiilor statului în finantare se poate lovi de obstructia Comisiei Europene. Noi suntem în legatura permanenta cu Consiliul Concurentei si am spus în Guvern ca miercurea viitoare vreau sa fac o comunicare cu necesarul si posibilitatile de finantare”.
Ministerul Economiei a primit zece scrisori de intentie pentru combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea, de la companii mari din India, Qatar, Marea Britanie, Germania, Israel sau Azerbaidjan, unele dintre acestea vizitând chiar combinatul.

Încep disponibilizarile

În prezent, Oltchim functioneaza cu 27% din capacitate, iar administratorii judiciari vor trece la disponibilizari. Veniturile de completare pe care le vor primi angajatii Oltchim în urma disponibilizarilor vor fi calculate în functie de vechime, cei cu mai putin de zece ani de munca urmând sa încaseze venituri timp de un an, iar cei cu peste 25 de ani – pe parcursul a doi ani.

Varujan Vosganian a comentat: „Le-am promis salariatilor de la Oltchim ca vom solicita administratorului judiciar sa faca disponibilizari pâna nu avem garantia legala ca persoanele respective vor beneficia de drepturile ce decurg din reînnoirea OUG 116/2006 si de adoptarea unei Hotarâri de Guvern speciale pentru Oltchim. Statul acorda în acest an o suma într-un plafon de 7 milioane de lei pentru acoperirea veniturilor de completare pentru Oltchim. Venitul de completare se calculeaza ca diferenta dintre câstigul mediu net pe economie si indemnizatia de somaj”.

Din perspectiva drepturilor salariale si ale revendicarilor sindicale, actionarul principal al Oltchim si-a facut datoria, a afirmat ministrul Economiei, adaugând ca a discutat cu ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, si ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, în vederea organizarii unor cursuri de reintegrare a celor disponibilizati. Numarul disponibilizatilor este estimat la 1.000.Alina Toma Vereha, bursa.ro.

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie