Modalitatile de taxare a companiilor de tip holding vor fi stabilite in noul Cod Fiscal
Modalitatile de taxare a companiilor de tip holding vor fi stabilite printr-o serie de prevederi care vor fi incluse în Codul fiscal în 2013, acestea urmând sa intre în vigoare din ianuarie 2014, a afirmat ieri Dan Manolescu, secretar de stat în Ministerul de Finante.
„Speram ca reglementarile privind holdingul sa fie definitivate cât mai repede. Daca nu vom reusi sa avem o legislatie în domeniu în acest an, cel mai probabil vor fi incluse prevederi în cadrul Codului fiscal care vor acoperi aspectele de taxare a companiilor de tip holding. Se vor crea conditii favorabile unor astfel de structuri, pentru ca antreprenorii locali sa nu se mai duca în tari precum Cipru“, a explicat Manolescu în cadrul unei conferinte organizate de firma de consulanta PriceWaterHouseCoopers.
Necesitatea implementarii legii holdingului a devenit din ce în ce mai acuta în perioada de criza economica, când firmele locale au simtit si mai mult nevoia unor facilitati fiscale. De aceea, în lispa reglementarilor de acest tip, multi antreprenori au decis sa înfiinteze societati în Cipru sau Olanda. Despre legea holdingului se discuta de mai multi ani, însa nicio initiativa nu a fost materializata pâna în prezent.
Unii consulanti fiscali sustin ca România nu are neaparat nevoie de o lege a holdingului, câteva prevederi fiscale fiind mai mult decât suficiente.
„Prevederile sunt mai mult decât suficiente, nu ne trebuie o lege a holdingului, pentru ca structurile de tip holdingul functioneaza exact ca oricare alta companie. Difera doar prin faptul ca detin actiuni la alte societati. Este o chestiune foarte simpla care a fost neînteleasa foarte multa vreme“, a explicat Mihaela Mitroi, partener pe consultanta fiscala al PwC.
Aceasta sustine ca implementarea prevederilor în aceasta perioada este o oportunitate pentru România, dat fiind contextul economic, iar principalul avantaj ar fi întoarcerea capitalurilor pe plan local.
Reglementarea holdingului a fost întotdeauna considerata prioritara de catre mediul de afaceri, ca o modalitate de a aduce si a pastra capitalul în România, imperios necesara în conditiile în care investitiile straine sunt în declin, iar competitia pentru atragerea de capital si investitii este acerba la nivel regional.
Specialistii admit importanta unei astfel de reglementari, dar atrag atentia asupra modului în care va fi implementata legislatia privind holdingul, a eficientei si a stabilitatii pe termen lung.
„Discutam de legea holdingului de parca ar navali investitorii în România în conditiile în care se implementeaza aceste reglementari. Legea holdingului este doar un prim pas, o modalitate de a face ordine în casa, dar e nevoie de mult mai mult. E nevoie de infrastructura si de un sistem al administratiei fiscale cu care se poate coopera. Avem nevoie de functionari care sa poata îndruma antreprenorii, sa le spuna cum trebuie sa procedeze, nu sa citeasca din lege“, a afirmat Ionut Simion, partener consultanta fiscala al PwC.
În cadrul evenimetului PwC a fost prezentat si cel mai recent raport al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) în domeniul fiscalitatii internationale, printre problemele cele mai acute identificate de organizatia internationala numarându-se preturile de transfer si jurisprudenta în aplicarea taxelor.Anelis Baciu, zf.ro.
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!