IMM-urile ar putea primi fonduri nerambursabile de pâna la 200.000 de euro

 

IMM-urile ar putea primi fonduri nerambursabile de pâna la 200.000 de euro, în cadrul unei noi scheme de ajutor de stat, cu un buget de 400 milioane de lei (aproape 100 milioane euro), potrivit unui proiect de hotarâre de Guvern publicat pe site-ul Ministerului Finantelor Publice (MFP).
Numarul estimat de IMM-uri beneficiare de ajutor de minimis prin noua schema este 1.000.

IMM„Prin noua schema de ajutor de minimis se intentioneaza sustinerea în continuare a IMM-urilor în vederea realizarii de investitii si încurajarii participarii active a acestora la redresarea economiei românesti prin crearea de noi locuri de munca. Perioada de derulare a schemei pentru emiterea de acorduri pentru finantare este 2013-2014, cu posibilitatea prelungirii. Plata ajutorului de minimis se efectueaza în perioada 2014-2016, în limita bugetului anual alocat schemei”, precizeaza nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

Ajutoarele de minimis se acorda IMM-urilor sub forma de sume nerambursabile în procent de 100% din valoarea totala a cheltuielilor eligibile aprobate spre finantare, în limita valorii maxime de 200.000 euro, echivalent în lei, respectiv 100.000 euro în cazul întreprinderilor care desfasoara activitate în domeniul transportului rutier.

Prin noua schema de ajutor de minimis se introduce conditia de a crea pâna la finalizarea investitiei si de a mentine pe o perioada de minimum 3 ani de la finalizarea investitiei: – cinci locuri de munca, din care cel putin doua locuri de munca pentru persoane care nu au avut contract individual de munca în ultimele 3 luni, în cazul unui ajutor de minimis de pâna la 100.000 euro, inclusiv; – sapte locuri de munca, din care cel putin trei locuri de munca pentru persoane care nu au avut contract individual de munca în ultimele 3 luni, în cazul unui ajutor de minimis de la 100.000 euro pâna la 200.000 euro, inclusiv.

Ajutorul de minimis se plateste dupa efectuarea cheltuielilor eligibile aprobate prin acordurile pentru finantare si verificarea la fata locului de catre reprezentantii MFP a cheltuielilor eligibile efectuate de întreprinderi. În cazul constructiilor cu scop industrial, valoarea maxima a cheltuielilor eligibile se determina pe baza unor standarde de cost în scopul evitarii decontarii unor cheltuieli supraevaluate si eliminarii subiectivismului în evaluarea proiectelor de investitii.

Ministerul Finantelor Publice a derulat, pe parcursul anilor 2007-2012, Programul Ajutoare de stat pentru finantarea proiectelor de investitii din fonduri alocate de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Finantelor Publice – Actiuni Generale, sub forma de granturi. Acest program are ca obiectiv dezvoltarea regionala prin stimularea realizarii de investitii, crearii de noi locuri
de munca, precum si modernizarea sau dezvoltarea IMM-urilor. În acest scop au fost instituite 5 scheme de ajutor de stat.

În vederea sustinerii modernizarii sau dezvoltarii IMMurilor, în perioada de criza economica, s-a derulat schema de ajutor de stat în baza H.G. nr. 1164/2007 privind acordarea de ajutoare de minimis pentru dezvoltarea sau modernizarea întreprinderilor, cu modificarile si completarile ulterioare.

Bugetul schemei a fost de 100 milioane euro, echivalent în lei, pe perioada 2007-2011. Ajutorul de minimis a fost acordat sub forma de sume nerambursabile în procent de 100% din valoarea totala a cheltuielilor eligibile aprobate spre finantare, în limita
plafonului maxim de 200.000 euro/beneficiar, respectiv de 100.000 euro/beneficiar în cazul întreprinderilor care desfasoara activitate în domeniul transportului rutier.

În perioada 2008-2010 au fost aprobate spre finantare un numar de 905 proiecte de investitii în valoare totala de aproximativ 100 milioane euro, echivalent în lei. Bugetul alocat schemei a fost angajat în totalitate, schema fiind declarata închisa la data de 7 iunie 2010. Din cele 905 proiecte de investitii aprobate spre finantare s-au realizat 821 de investitii; 84 de proiecte de investitii nu s-au realizat din cauza lipsei sursei de finantare sau a renuntarii la proiectul de investitii.

Pentru cele 821 de proiecte de investitii realizate în perioada 2008-2011 s-a platit un ajutor de minimis în suma de 371,29 milioane lei, fata de 397,17 milioane lei ajutor de minimis aprobat, rezultând un grad de implementare de 93,5%.economica.net.

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie