Victor Ponta infirma conflictul între Guvern si CSM privind procedura de numire a judecatorului român la CEDO
Premierul Victor Ponta a afirmat joi ca nu exista niciun conflict între Guvern si CSM privind procedura de numire a judecatorului român la CEDO si a calificat drept eronat argumentul Oanei Schmidt-Haineala ca institutia pe care o conduce are dreptul sa propuna inclusiv reprezentantul tarii noastre la CEDO.
„În primul rând, nu exista niciun conflict între institutii. Doamna presedinte si CSM au sustinut ca este trecut în Constitutie ca CSM propune judecatori, or, era evident – mi-am permis sa sanctionez imediat eroarea – în Constitutie se spune ca CSM propune presedintelui României judecatorii, deci nu se referea la judecatorul de la CEDO, ca nu-l propune presedintelui României, si nici macar la judecatorii de la CCR, care nu sunt propusi de CSM. Se referea doar la judecatorii care judeca în România. Deci, nu e niciun conflict între institutii”, a declarat Ponta, dupa ce a prezentat la CCR punctul de vedere al Guvernului cu privire la procedura de numire a judecatorului la CEDO.
CCR dezbate joi sesizarea sefului CSM, Oana Schmidt-Haineala, privind conflictul cu Guvernul în legatura cu desemnarea judecatorului român la CEDO, dar si pe cea a Avocatului Poporului referitoare la neconstitutionalitatea dispozitiilor OUG 21/2013 pentru modificarea art.5 din OG 94/1999 privind participarea României la procedurile în fata Curtii Europene a Drepturilor Omului si a Comitetului Ministrilor ale Consiliului Europei si exercitarea dreptului de regres al statului în urma hotarârilor si conventiilor de rezolvare pe cale amiabila.
În plus, CCR va decide daca acea comisie guvernamentala – în care ar urma sa fie reprezentate si CSM, si Înalta Curte de Casatie si Justitie, si Ministerul Justitiei – este cea care selecteaza candidatii pentru postul de judecator al României la CEDO sau daca atributiile în acest sens îi revin CSM, a aratat Ponta.
Premierul Ponta a mai mentionat ca a prezentat situatia din celelalte state europene, sustinând ca peste tot selectia se face de catre o comisie guvernamentala si a argumentat ca la CEDO este dat în judecata Executivul pentru hotarârile pe care le emit judecatorii din tara.
De asemenea, el a aratat ca problema este una „de urgenta”, dat fiind faptul ca la începutul lunii iulie procedura trebuie sa fie încheiata: candidatii trebuie selectati, audiati în comisiile din Parlament. „Or, n-as vrea sa patim ca în alte situatii, sa nu avem candidat”, a punctat seful Guvernului.
El a afirmat ca, în cazul în care Curtea Constitutionala va admite cererea CSM de a selecta candidatii, din acel moment nu mai are „nicio responsabilitate”.
În context, Ponta a explicat ca reprezentantul României la CEDO, odata ajuns membru al acestui organism international, este impartial si judeca procese din diverse state. „Nu e judecatorul României, el este desemnat din România”, a adaugat Victor Ponta.
În privinta recursului cetatenilor români la CEDO, premierul a amintit ca la aceasta instanta se ajunge doar dupa o hotarâre judecatoreasca definitiva si irevocabila în România care nemultumeste.
România trebuie sa faca trei propuneri pentru postul de judecator la CEDO, dintre care cel putin o femeie, a spus seful Guvernului.
„Din momentul în care Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei alege dintre cei trei unul dintre ei, din acel moment, el nu mai este, practic, judecator român, este judecator european si se supune regulilor europene”, a precizat Ponta.
Premierul a mai sustinut ca procedura propusa de Guvern privind desemnarea judecatorului român la CEDO este mult mai rapida.
„Eu am fost de acord cu aceasta modificare propusa de (fostul ministru al Justitiei – n.r.) doamna Pivniceru, putin îngrijorat de faptul ca la CSM doua luni se anuntase procedura pentru niste bieti procurori din România. M-am gândit ca pentru un judecator la CEDO le ia vreo doi ani. Dupa aceea, ei au tot timpul probleme de cvorum. (…). A fost o situatie de urgenta. Atât. Prin decizia CCR de astazi o sa stim de acum încolo – pentru urmatorii zece-cinzeci de ani – modul în care se selecteaza. Si nu e niciun fel de suparare, niciun fel de conflict. Ce decide Curtea aceea facem. Este în Parlament legea de aprobare a OUG, daca decide Curtea într-un fel se respinge OUG, daca decide ca a fost buna, se aproba OUG si avem lege, pe care dupa aceea o promulga presedintele”, a explicat Victor Ponta.
Presedintele CSM, Oana Schmidt-Haineala, a reclamat la CCR existenta unui conflict juridic de natura constitutionala între autoritatea judecatoreasca si puterea executiva determinat de modificarea procedurii de numire a judecatorului român la Curtea Europeana a Drepturilor Omului.
Mandatul actualului reprezentant al României la CEDO expira în decembrie iar Bucurestiul are obligatia de a trimite noi propuneri pâna pe 26 iulie. În acest scop, Guvernul a emis recent o ordonanta de urgenta care prevede înfiintarea unei comisii pentru selectarea candidatilor, restrângând astfel atributiile CSM în acest domeniu.
Premierul Victor Ponta a justificat emiterea ordonantei de urgenta prin termenul foarte scurt pâna la care Bucurestiul trebuie sa trimita lista cu noi candidati. agerpres.ro.
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!