Standard & Poor’s a confirmat ratingurile României la „BB+” si „B”

 

Standard & Poor’s (S&P) a confirmat ratingurile de credit ale României la „BB+” pentru finantarea pe termen lung, respectiv la „B” pentru datorii pe termen scurt, cu perspectiva stabila, apreciind ca procesul de consolidare fiscala va continua, cu riscuri în privinta perspectivelor economiei.

standard-poorsStandard & Poor’s mentine astfel România în categoria speculativa, sau „junk”, nerecomandata pentru investitii pe termen lung. Calificativul „BB+” atribuit datoriilor pe termen lung ale statului român este cu o treapta sub categoria „investment grade”.

Ratingurile României sunt limitate de nievlul relativ scazut al Produsului Intern Brut (PIB) pe locuitor, de cadrul institutional aflat înca în curs de dezvoltare, de vulnerabilitatea fata de socurile externe si de nivelul înca ridicat, dar în scadere, al datoriei externe, se arata într-un comunicat al agentiei americane de evaluare financiara, parte a grupului McGraw-Hill Companies.

Pe de alta parte, calificativele acordate statului român sunt sustinute de consolidarea fiscala din ultimii ani, anticipata de agentie sa continue în linie cu tintele asumate, si de potentialul economiei de atrage investitii straine directe.

„Anticipam ca cresterea economica se va consolida treptat în 2013-2015, în principal datorita cresterii investitiilor, facilitate de o rata mai ridicata de absorbtie a fondurilor UE si de o revenire a investitiilor straine directe, factori care vor sustine consumul populatiei si exporturile”, se arata în comunicatul publicat joi de S&P.

Pe de alta parte, performantele economiei vor fi afectate de „capacitatea administrativa slaba, care va limita absorbtia fondurilor UE”, dar si de progresele lente înregistrate în implementarea reformelor structurale.

„Guvernul a început restructurarea societatilor de stat, în special în sectorul energiei si cel al transporturilor, dar consideram ca ar putea exista o reticenta în ceea ce priveste închiderea companiilor care înregistreaza pierderi sau vânzarea activelor statului”, noteaza agentia de rating.

În aceste conditii, S&P estimeaza ca rata anuala de crestere economica nu va depasi 3% pe termen mediu.

Agentia anticipeaza de asemenea ca bancile-mama ale institutiilor de credit din România nu vor reduce semnificativ finantarea catre subsidiare.

Ratingurile României ar fi afectate negativ de încetinirea procesului de consolidare fiscala sau de „devierea” de la reformele structurale, sau de o situatie în care deficitele externe ale economiei ar creste semnificativ fara a fi însotite de o îmbunatatire semnificativa a potentialului de crestere economica pe termen lung, se spune în comunicat.

Pe de alta parte, ratingurile statului român ar fi sustinute de continuarea reformelor structurale pentru îmbunatatirea competitivitatii economice si a potentialului de crestere economica, în acelasi timp cu mentinerea prudentei fiscale si diminuarea presiunilor externe.

Moody’s este singura dintre marile agentii de rating care a mentinut România pe toata perioada crizei financiare în categoria tarilor cu rating recomandat pentru investitii pe termen lung. În prezent, Moody’s atribuie României calificativul „Baa3”, ultimul din categoria recomandata investitiilor pe termen lung, cu perspectiva stabila.

Fitch acorda României pentru datoriile pe termen lung în valuta calificativul „BBB-„, cu perspectiva stabila, de asemenea în afara clasei investment grade.Vlad Popescu, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie