Declaratiile fiscale TVA cu termen de depunere 10 mai

 

Patru declaratii fiscale referitoare la taxa pe valoarea adaugata au termen de depunere pana vineri, 10 mai. Atentie, insa, formularele sunt obligatorii numai pentru anumiti contribuabili.

tva1) Formular 010 – Declaratia de inregistrare fiscala/de mentiuni pentru persoane juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica

Se depune de catre persoanele juridice, care au obligatia sa se inregistreze ca platitori de TVA in urma depasirii plafonului legal de scutire (65.000 de euro, adica 220.000 lei).

2) Formular 020 – Declaratia de inregistrare fiscala/ de mentiuni pentru persoane fizice romane

Se depune de persoanele fizice, altele decat persoanele fizice romane care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere, care au obligatia sa se inregistreze ca platitori de TVA in urma depasirii plafonului legal de scutire (65.000 de euro, adica 220.000 lei).

3) Formular 070 – Declaratia de inregistrare fiscala/ de mentiuni pentru persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere

Se depune de catre persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere care au obligatia sa se inregistreze ca platitori de TVA in urma depasirii plafonului legal de scutire (65.000 de euro, adica 220.000 lei).

4) Formular 096 – Declaratie de mentiuni privind anularea inregistrarii in scopuri de TVA

Se depune de persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA conform art. 153 care solicita scoaterea din evidenta platitorilor de TVA.

Regimul special de scutire – ce trebuie sa stii despre el

Pot aplica regimul special de scutire de TVA pentru livrari de bunuri si prestari de servicii persoanele impozabile stabilite in Romania a caror cifra de afaceri anuala, declarata sau realizata, este inferioara plafonului de 65.000 euro (calculati la cursul Bancii Nationale a Romaniei de la data aderarii la Uniunea Europeana – 1 euro = 3,3817 lei).

Atentie! Suma se rotunjeste la urmatoarea mie, potrivit Codului Fiscal, ceea ce inseamna ca plafonul de scutire de TVA este de 220.000 lei.

De aceasta facilitate pot beneficia persoanele juridice, asocierile si alte entitati fara personalitate juridica, dar si persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere.

De asemenea, de plafonul special de scutire TVA mai pot beneficia si persoanele fizice, altele decat cele care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere.

Cifra de afaceri care serveste drept referinta pentru aplicarea scutirii de taxa este constituita din valoarea totala a livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii efectuate de persoana impozabila in cursul unui an calendaristic, care ar fi taxabile daca nu ar fi desfasurate de o mica intreprindere, operatiunile rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania, operatiunile scutite cu drept de deducere si cele scutite fara drept de deducere, daca acestea nu sunt accesorii activitatii principale, cu exceptia:

livrarilor de active fixe corporale sau necorporale, efectuate de persoana impozabila;
livrarilor intracomunitare de mijloace de transport noi.avocatnet.ro.

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie