Regionalizarea vine prin centralizare
Romania se pregateste de zor de regionalizare, adica descentralizarea aparatului de stat si divizarea puterii. Intre timp, insa, autoritatile dau legi care conduc la efectul contrar: concentrarea puterii intr-o singura institutie.
„Romania este in plin proces de descentralizare prin regionalizare, dar in acelasi timp infiinteaza structuri, in puncte cheie ale economiei care duc la centralizare”, a declarat analistul politic, Cristian Parvulescu pentru Business24.
Liviu Dragnea, omul de care depind toate investitiile locale
Prima masura care a atras atentia a fost infiintarea Programului National de Dezvoltare locala. Practic, toate proiectele primariilor si consiliilor locale vor fi „la cheremul” ministrului Dezvoltarii, Liviu Dragnea.
Programul National de Dezvoltare locala va reuni patru norme guvernamentele care acopera 70% din investitiile la nivel local din Romania. In „pixul” lui Dragnea vor sta proiecte in valoare totala de 5 miliarde de lei.
In Romania exista 3.500 de santiere, iar cel care va decide ce proiect primeste in continuare finantare si unde lucrarile vor fi sistate.
Potrivit lui Parvulescu, noua lege l-ar putea ajuta de Liviu Dragnea sa castige increderea „baronilor” locali care sa il sustina in cel mai important proiect din cariera lui politica: regionalizare Romaniei.
„Este greu de spus care este motivatia dincolo de cea oficial afirmata. Intotdeauna se vorbeste despre cresterea eficientei si un management cat se poate de structurat. In realitate s-ar putea sa vorbim despre o intarire a domnului Dragnea in raport cu liderii locali, cei de care depinde, pe de o parte regionalizarea, proiectul far al domnului Dragnea pentru momentul acesta si, de ce nu, pentru cariera lui politica”, a declarat Cristian Parvulescu.
Concentrarea – control unic pe mai multe piete
Pentru a „pregati” regionalizarea, guvernantii au decis infiintarea unei institutii care sa controleze mai multe piete. Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) va prelua activitatea comisiilor de supraveghere ale CSA, CSSPP si CNVM.
Partidele au negociat dur pentru numirea conducerii ASF, proiectul de lege fiind modificat pentru accesul favoritilor politici. Miza? Controlul unei piete de 10-15 milioane de euro, dupa cum a estimat Dan Radu Rusanu, ales pentru conducerea institutiei.
O alta masura controversata este infiintarea unui Fond de investitii in energie care se afla in prezent in dezbatere in Parlament. Vizeaza strangerea tuturor participatiilor statului din domeniu, cu active de ordinul miliardelor de euro, la pixul ministrului delegat Constantin Nita.
Fondul va functiona sub forma unei societati comerciale pe actiuni, fiind o societate de investitii de tip inchis detinuta in intregime de stat, iar cadrul juridic va fi aprobat tot prin Hotarare de Guvern. Fondul se va inregistra la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, ca organism de plasament colectiv de tip special.
Fondul ar urma sa gestioneze pachetele de actiuni ale statului la 25 de companii din domeniul energiei.Cristina Cauea, business24.ro.
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!