Deutsche Welle semnaleaza ca România ramâne principala sursa de sclavie
Comisia Europeana trage un nou semnal de alarma: statele UE fac prea putin pentru a implementa propriile norme, asupra carora au convenit, în vederea combaterii traficului de fiinte umane.
O afacere uriasa pentru unii, un martiriu pentru ceilalti: piata prostitutiei fortate traieste în continuare în interiorul Uniunii Europene iar patru din cinci femei ce trec prin acest calvar provin din România, dupa cum reiese dintr-un material difuzat pe postul public german de radio Deutschlandfunk, la putin timp dupa ce si Comisia Europeana s-a aratat preocupata de acest fenomen.
Pentru multa lume, cifrele par doar elemente de statistica. În realitate, numarul victimelor traficului de fiinte umane este înfricosator: între 2008 si 2010, 23.962 de persoane au cazut, în interiorul Uniunii Europene, în plasa unei forme de sclavie moderna. Iar evaluarea, se tem reprezentantii Comisiei Europene, este doar o oglinda a ceea ce s-a putut descoperi. Conform unor estimari ale Organizatiei Mondiale a Muncii, valoarea reala se apropie de 900.000 – si nu este vorba numai de prostitutie fortata ci si de forme extreme de munca la negru, cersetorie sau tâlharie si, nu în ultimul rând, de persoane rapite pentrru a fi apoi plasate retelelor de adoptii internationale sau celor care fac trafic cu organe. Raportul Comisiei Europene, prezentat de comisarul pentru afaceri interne Cecilia Malmström, noteaza ca în primul rând femeile cad victime „sclaviei moderne” si ca 61% dintre persoanele traficate provin din interiorul Uniunii Europene, în special din România si Bulgaria. Din afara UE, principalele tari de origine sunt Nigeria si China.
Revenind la materialul transmis de Deutschlandfunk, acesta este un reportaj realizat într-un sat din judetul Dâmbovita, Brezoaia, personajul principal fiind o fata de 16 ani careia i s-a propus mariajul cu un cetatean german dornic sa obtina, prin aceasta mezalianta, cetatenia româna.
Cu o masina eleganta oprita în fata portii, cu un telefon mobil cadou sau alte mici atentii, adolescentii din familii sarace sunt foarte usor de convins, se plânge un psiholog scolar. Odata prinsi în mreje, pasul pâna la sclavie este mic. „Chiar si politistii locali se dovedesc complici ai criminalilor”, relateaza Deutschlandfunk.
De altfel, însusi comisarul Malmström a recunoscut ca statele nu iau suficient în serios problema sclaviei moderne. Dovada ca numai sase din cele 27 de tari ale Uniunii au adoptat normele europene convenite în 2011. capital.ro.
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!