Codrut Olaru, la audierile CSM: Ar trebui luata în calcul includerea Ministerului Public în CSAT

 

Codrut Olaru, propus pentru functia de procuror general adjunct al Parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casatie si Justitie, a declarat miercuri, în timpul audierii sale la CSM, ca ar trebui luata în calcul includerea Ministerului Public în Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT).

codrut olaru„Cred ca se impune în mod categoric acordarea initiativei legislative Ministerului Public. Insist foarte mult pe acest lucru, deoarece din aceasta perspectiva Ministrul Public traieste un paradox. Suntem, probabil, cel mai mare consumator de legislatie penala, când vorbim de punerea în practica a unor creatii legislative, dar paradoxul face sa nu putem sa ne promovam propriile legi prin intermediul autoritatii legislative, atunci când experienta si practica procurorilor arata ca sunt legi care trebuie modificate, abrogate, sunt aspecte infractionale care nu sunt reflectate în legislatia actuala. Cred ca Ministerul Public are nevoie de initiativa legislativa proprie. Evident ca, în acest context, poate ca trebuie luat în calcul si includerea în CSAT a Ministerului Public. Suntem singurul minister public, care, desi avem responsabilitate pe ce înseamna politici strategice pe zona noastra, nu suntem inclusi în CSAT”, a spus Codrut Olaru.

El a subliniat ca, pâna acum, a fost folosit Ministerul Justitiei ca vehicul pentru promovarea initiativelor legislative, dar acest lucru ar trebui sa fie ceva provizoriu.

Pe de alta parte, Olaru considera ca parchetele militare trebuie sa existe ca structura specializata în cadrul DIICOT, iar la nivel teritorial sa existe ca institutii functionale în cadrul Ministerului Public, însa mentinerea în functie a procurorilor militari cu actuala componenta creeaza inechitati profesionale.

Codrut Olaru a abordat si problema sanctiunilor disciplinare si evaluarea procurorilor.

„Ar fi utila regândirea sistemului de evaluare profesionala. Poate nu-i vom mai evalua pe toti procurorii din sistem cu ‘Foarte bine’. Evaluarea trebuie sa corespunda unor realitati functionale. Trebuie sa avem la îndemâna, ca manageri, sanctionarea procurorilor care nu corespund din anumite puncte de vedere. Sunt abateri de minima importanta, exemplu – lipsa repetata de la serviciu. Tu, ca manager, constati abaterea si nu poti decât sa parcurgi procedura standard, prin Inspectia Judiciara. Cred ca în aceste cazuri ca procurorul sef, prin intermediul procurorului general, sa adopte masuri sanctionatorii”, a mai spus Olaru. agerpres.ro.

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie