Bogdan Licu: O monitorizare a procurorilor poate fi o masura de preintampinare a cazurilor de coruptie

 

Bogdan Licu, propus pentru functia de prim-adjunct al procurorului general al României, a declarat miercuri, în timpul interviului sustinut la CSM, ca sefii parchetelor ar trebui sa monitorizeze mai atent procurorii din subordine, care „brusc” au un stil de viata „luxos”, ca o masura de a preîntâmpina cazurile de coruptie si lipsa de integritate.

bogdan licuÎn cadrul interviului, Bogdan Licu a enumerat câteva „puncte tari” ale sistemului parchetelor: statutul de magistrat al procurorului si independenta stabilita prin lege, iar printre „punctele slabe”: cazurile de lipsa de integritate si de coruptie.

Bogdan Licu a detaliat câteva masuri pentru a diminua cazurile de coruptie si lipsa de integritate, raspunzând unei întrebari pusa de ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc.

„Din nefericire si magistratii sunt oameni si orice padure are uscaturi. Cred ca ar trebui o monitorizare mai atenta, o monitorizare în sens pozitiv a colegilor, care prezinta susceptibilitati de a cadea prada unor asemenea practici. Acest lucru se observa cel mai usor de catre conducatorii parchetelor, care ar trebui sa sesizeze anumite anomalii în activitatea unor colegi, în comportament, în stilul de viata, care brusc la unii devine luxos, inexplicabil, anomalii în relatiile cu colegii, cu justitiabilii, cu avocatii. Mare parte a cazurilor de coruptie din Ministerul Public au fost gasite în unitati de parchete mici, cu unul-doi procurori, care erau greu de controlat si urmarit de sefii ierarhici. Sefii parchetelor trebuie sa observe deviatiile profesionale, comportamentale ale unor colegi din subordine”, a spus Licu.

Bogdan Licu considera ca o alta problema care trebuie rezolvata de refera la ocuparea posturilor vacante din parchete.

„Vesnica problema a Ministerului Public este legata de resursele umane. Tot timpul încercam sa ocupam locurile vacante. În 2008, am crezut ca vom reusi în sfârsit sa rezolvam problema, dar a venit peste noi un tavalug al pensionarilor anticipate. Au fost si câteva sute de pensionari pe an. În acest ritm, sistemul nu a putut sa îsi extraga resursele pentru a umple golul lasat”, a declarat Bogdan Licu.

El a subliniat ca exista o alta problema, care preocupa multi procurori din teritoriu, referitoare la dobândirea gradelor profesionale.

Astfel, Licu a aratat ca exista procurori care au activat la DIICOT si DNA doar câteva luni, au dobândit gradul de procuror la Parchetul de pe lânga Înalta Curte de Casatie si Justitie si au blocat ascensiunea unor procurori din teritoriu.

„Daca ar fi vorba de 5-10 cazuri nu ar fi o problema, însa stiti ca este vorba de sute de cazuri si trebuie sa gasim o solutie, pentru ca multi procurori din teritoriu efectiv au un sentiment de frustrare, pentru ca au stat la locul lor de munca ani de zile, la parchete de pe lânga judecatorii, la parchete de pe lânga tribunale si nu pot sa promoveze la parchetul ierarhic superior, cum ar fi parchetele de pe lânga curtile de apel si Parchetul General, pentru ca, pe de o parte nu sunt locuri, iar pe de alta parte nu au gradul profesional pentru a sari peste o etapa, pe când un procuror de la parchetul de pe lânga o judecatorie care a avut sansa sa lucreze sase luni la o directie specializata a ajuns procuror la Parchetul General. Este o problema foarte delicata”, a explicat Licu.

Raspunzând unei întrebari pusa de presedintele CSM, Oana Schmidt-Haineala, Bogdan Licu a sustinut ca Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) trebuie mentinut, însa a observat ca MCV tinde sa se transforme într-un mecanism de monitorizare la nivel european.

„Mecanismul este unul stabilit de Comisia Europeana. Nu putem spune ca ne-a fost impus. Cu totii am fost de acord ca acest MCV sa existe. Sunt revoltat uneori când aud ‘ce ne cer aia’. Nu e asa, noi l-am acceptat, am fost de acord. Prin el am putut vedea cum este sistemul consolidat de justitie în alte tari. Despre evolutia lui îmi este greu sa va spun exact. Conditionalitatile initiale s-au nuantat cu anumite mici cerinte, cum ar fi cele privind achizitiile publice. Este normal sa fie asa. Eu consider ca MCV-ul trebuie sa continue. Ce observ, când înca eram membru al CSM si aveam contacte cu organizatiile similare din Europa, ca acest mecanism se va transforma într-unul European de Cooperare si Verificare”, a spus Licu.

Întrebat de Oana Schmidt-Haineala ce nota ar da activitatii Parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casatie si Justitie de pâna acum, Bogdan Licu a raspuns: 9,5. agerpres.ro.

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie