Victor Ponta vrea ca inaugurarea conexiunii de gaze cu Republica Moldova sa aiba loc anul acesta

 

Premierul Victor Ponta a declarat, marti, ca doreste ca în 2013 sa fie inaugurata conexiunea de gaze cu Republica Moldova, el aratând ca domeniul energetic reprezinta o prioritate pentru Guvern si ca România are acum sansa de a deveni cu adevarat importanta pe harta energetica a regiunii.

victor ponta11Ponta a spus ca urmeaza trei momente extrem de importante în ceea ce priveste domeniul energetic: finalizarea proiectului Nabucco, investitiile în explorarile off shore si investitiile în transportul energiei, el aratând ca doreste ca în 2013 sa se inaugureze conexiunea de gaze cu Republica Moldova, urmând sa fie îmbunatatita conexiunea de energie de înalta tensiune.

„România are sansa uriasa în acest moment, în acest an, în acesti ani de a fi într-adevar importanta pe harta energetica a regiunii. Si urmeaza câteva momente extrem de importante: finalizarea proiectului Nabucco, investitiile în explorarile off shore – am fost nu întâmplator în vinerea mare sa vad cu ochii mei ceea ce înseamna într-u fel viitorul României din punct de vedere energetic – investitiile în transportul enegiei – anul acesta vreau inauguram, si ca un mesaj special pentru Republica Moldova – conexiunea de gaze, dupa aceea urmând sa îmbunatatim conexiunea de energie de înalta tensiune”, a spus Ponta.

Premierul declara, vineri, ca România ar putea deveni independenta energetic în cel mult zece ani, în urma exploatarii resurselor de gaze si de titei din Marea Neagra, precizând ca Petrom va investi peste 300 de milioane de euro pentru realizarea de noi sonde.
Companiile OMV Petrom si Exxon ar putea extrage anual 6,5 miliarde metri cubi de gaze naturale din perimetrul Neptun din Marea Neagra, potrivit estimarilor preliminare, cantitate care echivaleaza cu aproape jumatate din consumul anual actual al României, se arata într-un comunicat al OMV Petrom transmis în 4 aprilie Bursei de Valori Bucuresti.

OMV Petrom produce anual circa 5 miliarde de metri cubi de gaze. România consuma anual aproximativ 14 miliarde metri cubi de gaze naturale.

Cele doua companii exploreaza împreuna perimetrul Neptun din Marea Neagra. În luna februarie a anului trecut, cele doua companii au anuntat o descoperire semnificativa de gaze în urma forarii sondei Domino-1, estimarile preliminare plasând zacamântul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi.Liviu Dadacus, mediafax.ro.

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie