Medicamente gratuite pentru cei cu venit redus – propunere de act normativ

 

Mai multe categorii de persoane cu venituri reduse, printre care pensionarii, somerii sau cei cu salariul mai mic de 750 lei, ar putea beneficia de medicamente gratuite, pe baza de reteta medicala, se arata intr-o propunere legislativa aflata in dezbatere la Senat. Totusi, compensarea in procent de 100% se va acorda doar pentru unele medicamente.

medicamenteSenatorul PD-L Alin Tise a depus, recent, la Senat, un proiect de lege privind eliberarea gratutia a medicamentelor care costa sub 10 lei pentru persoanele cu venituri sub salariul minim pe economie.

*Amintim ca salariul minim a fost majorat la 750 lei incepand cu 1 februarie 2013.

Mai exact, propunerea legislativa stabileste ca toti asiguratii cu venituri mai mici de 750 lei vor beneficia de medicamente gratuite pe baza de reteta medicala.

„Persoanele asigurate in sistemul de asigurari sociale de sanatate care realizeaza venituri sub salariul minim pe economie beneficiaza, pe baza de prescriptie medicala eliberata de medicii de familie si de catre medicii specialisti, de compensare in procent de 100% pentru medicamentele al caror pret de referinta nu depaseste 10 lei/ambalaj”, se arata in proiectul de act normativ.

Documentul citat prevede, de asemenea, ca din categoria asiguratilor fac parte inclusiv copiii pana la 18 ani, tinerii cu varsta intre 18 si 26 ani, daca sunt elevi sau absolventi de liceu, pana la inceperea anului universitar, ucenicii sau studentii, precum si persoanele aflate in somaj.

Totusi, sunt si cateva conditii pe care proiectul de act normativ le impune. Astfel, pot fi eliberate un numar de maximum 5 medicamente al caror pret nu depaseste 10 lei.

In plus, astfel de medicamente se vor prescrie de medici pentru tratamente de 3-5 zile in afectiuni acute, de 8-10 zile in afectiuni subacute si de pana la 30 de zile in afectiuni cornice, iar pentru diagnosticul de diabet zaharat de pana la 60 de zile. „In cazul prescriptiei medicale care se elibereaza la externarea din spital, perioada de medicatie nu poate depasi 30 de zile”, se precizeaza in proiectul mentionat.

Pe de alta parte, regula de maxim 30 de zile NU se aplica si in cazul copiilor de pana la 1 an, dar nici bolnavilor inclusi in programele de sanatate pentru care numarul de medicamente prescrise corespunde schemei terapeutice.

Initiatorul sustine, in expunerea de motive, ca motivul elaborarii acestei propuneri este puterea de cumparare tot mai scazuta pentru persoanele care realizeaza venituri mici, in special sub salariul minim pe economie. Astfel, avand in vedere ca aplicabilitatea prevederilor proiectului este foarte larga, vizand toate categoriile de persoane cu venituri reduse (pensionari, persoane asistate social, copii, studenti, ucenici, someri), se estimeaza ca un numar de aproape 10 milioane de romani vor beneficia de medicamente gratuite.

Mai mult chiar, conform explicatiilor senatorului PD-L, medicamentele cu un pret mai mic de 10 lei reprezinta circa 70% din volumul medicamentelor utilizate in terapie, dar numai 8% din valoarea decontata de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.Mirela Oprea, avocatnet.ro.

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie